Sijarto: Mađarska i Srbija povećale obim robne razmene za tri odsto 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Svetska privreda je prošle godine doživela pad, a Srbija i Mađarska su obim robne razmere povećale za tri odsto, što svedoči o dobrim odnosima, jer su se dve zemlje najuspešnije u Evropi nosile sa ekonomskim i zdravstvenim posledicama pandemije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

On je, posle sastanka zajedničke komisije dve vlade za ekonomsku saradnju, istakao da su ulaganja mađarskih preduzeća u Srbiju na zavidnom nivou, a da to doprinosi uspehu privrede u obe zemlje.

Mađarska vlada dala je za 16 preduzeća subvencije za investicije u Srbiji, a to je ukupno 30 miliona forinti ulaganja na području cele Srbije, precizirao je Sijarto.

On je rekao i da je Mađarska uvek cenila odnos vlasti u Srbiji prema pripadnicima njihove nacionalne manjine, a da je 169 firmi u Vojvodini dobilo subvencije mađarske vlade.

Sijarto je poručio da je Srbija potrebna Evropskoj uniji, kao i zemlje jugoistočne Evrope, i u političkom i u ekonomskom interesu.

Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković je ukazala da je Mađarska jedan od 10 najznačajnih partnera Srbije po obimu robne razmene u poslednjih nekoliko godina, a da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou i cilj je da se i dalje unapređuju.

Prema njenoj oceni, rekonstrukcija i modernizacija pruge od Beograda do Budimpešte dodatno će ojačati tu saradnju, jer se radi o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata.

Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturne saradnje, smatra Atanasković, obuhvata sve bitne oblasti, a radiće se na tome da investitori budu i sa jedne i sa druge strane, mađarske kompanije u Srbiju i obrnuto.

Posle sednice potpisan je Memorandum o razumevanju radi produbljivanja saradnje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumevanju između Elektroprivrede Srbije i mađarske elektroenergetske kompanije MVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari