Sindikat brani direktore od Fiskalnog saveta 1Foto: FoNet/TV Fonet

Pažnju javnosti ovih dana privukla je kritika koju je Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, izrekao na račun Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, zatraživši od njega da „poseti postrojenja EPS-a, kako bi se uverio u kakvim teškim uslovima rade zaposleni i prestao da ih kritikuje“.

Kritike na račun članova Fiskalnog saveta (prvenstveno zbog stavova o smanjenju penzija i plata) iz redova sindikalnih i radničkih organizacija u Srbiji su česte i ne predstavljaju kuriozitet. Međutim u ovom slučaju je ostalo potpuno nejasno zbog čega Đorđević „proziva“ Pavlovića s obzirom da prvi čovek Fiskalnog saveta kritikuje rad poslovodstva Elektroprivrede Srbije zbog gubitaka koje to preduzeće beleži, a ne njegove radnike u proizvodnji, niti spori da oni rade u teškim uslovima. Stoga se u delu javnosti stekao utisak da takvom izjavom to jest oštrom kritikom Petrovića, Đorđević u suštini brani menadžment EPS-a, što on u izjavi za Danas kategorično demantuje.

– Apsolutno nije tačno da sam izjavom koju sam dao zaštitio interese poslovodstva. Ja nisam advokat menadžmenta da bih ga branio od bilo čega i moj jedini cilj je da zastupam interese zaposlenih u preduzeću. Isto tako nije tačno da Petrović i ostali u Fiskalnom savetu napadaju samo menadžment, već žestoko udaraju na čast svih zaposlenih u EPS-u. Kada neko kaže da je EPS kriv što je BDP manji nego što je planirano, baca ljagu na sve zaposlene u tom preduzeću koji rade pregalnički da bude dovoljno struje za građane i privredu Srbije – smatra Đorđević.

Prema njegovim rečima, Fiskalni savet „već tri godine vodi žestoku kampanju protiv preduzeća EPS, a samim tim i protiv svih zaposlenih“.

– Izjave koje daje Petrović o EPS-a su nesuvisle i postavlja se pitanje zbog čega Fiskalni savet uopšte postoji i zbog čega njegovi članovi primaju velike plate. Očito je da Petrović i njegovi saradnici žele da diskredituju EPS, a time i sve zaposlene i zato sam dao tu izjavu. Takođe, postavljam pitanje da li iza onoga što izjavljuju Petrović i Fiskalni savet i stalnih zahteva za smanjenje broja zaposlenih stoji namera da se EPS privatizuje na „mala vrata“, što bi predstavljalo nenadoknadiv gubitak po interese države i potrošača struje u Srbiji – navodi naš sagovornik.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, juče nije želeo da komentariše izjave predsednika Sindikata radnika EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari