Sindikat Sloga kritikuje direktore zdravstvenih ustanova u Srbiji koji ne zapošljavaju osoblje 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite danas je osudio, kako je naveo, „samovolju pojedinih direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su se oglušili o naredbu Ministva zdravlja da prime u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni za zaštitu stanovništva od bolesti i suzbijanje širenja korona virusa“.

U saopštenju tog sindikata se navodi da je među takvima i direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović.

U sindikatu su ocenili da su ne postupajući po naredbi, direktori zdravstvenih ustanova volontere koji rade u kovid bolnicama, doveli u neravnopravni položaj u odnosu na ostale.

Upućen je poziv Ministarstvu zdravlja da još jednom opomene direktore zdravstvenih ustanova koji nisu postupili po naredbi.

Sindikat je pozvao i sve direktore koji nisu postupili po naredbi da to što pre učine jer će, kako je ocenio, u suprotnom posledice po zdravstveni sistem biti „nesagledive“.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije naredbu od 26. marta dostavilo svim zdravstvenim ustanovama.

Njom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme po hitnom postupku zdravstvenih radnika – doktora medicine i medicinskih sestara-tehničara neophodnih u vreme vanrednog stanja.

„Nikom nije jasno zbog čega neki direktori i dalje nisu postupili po nalogu Ministarstva zdravlja iako se zna da u jednom broju zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme kao i veliki broj volontera. Svi ti zdravstveni radnici su radili i pre proglašenja vanrednog stanja što znači da su i tada bili neophodni za pružanje zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari