Sindikat Sloga: Radnici u Srbiji 1. мај dočekuju u represiji i depresiji 1Foto: Sindikat Sloga

Sindikat Sloga saopštio je danas da ove godine 1. maj, Međunarodni praznik rada, radnici širom Srbije dočekuju u vanrednom stanju, u nehumanom karantinu, represiji, depresiji i strahu sa pitanjem – šta će biti sutra, hoće li teret pandemije pasti isključivo na njihova leđa.

„Na žalost, od samog početka izbijanja pandemije virusa Covid -19, kompletna epidemiološka situacija pokazala je sve tragične posledice i rizike po živote ljudi i celokupnog sveta rada u Srbiji“, navedeno je u sopštenju.

Kako je istaknuto, „neoliberalna ekonomska politika štednje, koju aktuelna vlada godinama protežira pokazala je slabost u nedostatku infrastrukture i nedovoljnog ulaganja u zdravstveni sistem, uz ozbiljan nedostatak zdravstvenog osoblja“.

Sinidikat Sloga je naglasio da se „posebno istakla naklonost aktuelne vlasti prema stranim investitorima koji Srbiju i njen radni narod doživljavaju i tretiraju isključivo kao ogromno polje jeftine radne snage i profita“ i pokazala se  pokazala užasno lošom i pogubnom za radnike, „koji su u vreme pandemije otpuštani ili ucenjivani da rade suprotno stavovima koje je zdravstvena struka propisala“.

„Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’ će u duhu međunarodne radničke solidarnosti i posle prvomajskih praznika nastaviti sa sindikalnom i političkom borbom za jačanje radničkih prava, za bolje plate, sigurnija radna mesta i uslove koji promovišu kulturni, humanitarni i ekološki napredak, uključujući zabranu rada nedeljom i ustanovljenju 35 – to časovne radne nedelje“, navedeno je u saopšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari