Sindikat Vulinu: Ko će uložiti u namenske fabrike koje kontroliše država 1

Savez samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu zatražio je danas od ministra odbrane Aleksandra Vulina da iz skupštinske procedure povuče Nacrt zakona o proizvodnji, prometu naoružanja i vojne opreme.

Kojim je predviđena i privatizacija fabrika Odbrambene industrije Srbije.

– Prodajom Odbrambene industrije Srbije mi prodajemo i vojne tajne, do kojih smo došli sopstvenim razvojem, kupovinom licenci a ponekad i oružanim akcijama. Kako će na to gledati oni koji su nam te licence prodali, što je bio plod, pre svega, političkog dogovora? Da li će u budućnosti ti isti pristati da nam prodaju neku drugu licencu, ako ih mi danas predajemo njihovoj konkurenciji? Hoćemo li pre prodaje Odbrambene industrije sa tehničkih crteža i druge dokumentacije da izbrišemo oznake „poverljivo“ ili „vojna tajna“? Posledica privatizacije može da bude potpuni gubitak tržišta, jer je naoružanje, pre svega politička roba – navodi se u otvorenom pismu.

Konstatuje se, pritom, da ukoliko ipak želimo da gradimo privatnu odbrambenu  industriju, onda uticaj države mora da bude smanjen, „jer je teško zamisliti da će neko ulagati svoj kapital u neku od fabrika OIS kojom, s obzirom da država zadržava većinski paket akcija, suštinski neće moći da upravlja“.

U saopštenju se ocenjuje da kreator zakona u pojedinim delovima  „demonstrira i elementarno neznanje jer se kao alternativa pravilniku o bezbednosti zdravlju na radu, nudi Kolektivni ugovor“.

– Bilo bi jako korisno da nama i javnosti objasnite, zašto je država nedavno osnovala dve fabrike za proizvodnju naoružanja, ako joj je namera da privatizuje odbrambenu industriju – pitaju sindikalci.

Podsetimo da je nedavno i sindikat „Nezavisnost“ od Vulina zatražio da se Nacrt zakona povuče jer bi „primena tog zakona nanela veliku štetu Odbrambenoj industriji Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari