Sindikati, direktor i Nadzorni odbor Zastava oružja u opštoj zavadi 1Foto: Branko Vučković

Pored dugova i gubitaka koji su zbirno premašili 200 miliona evra, Zastavu oružje u poslednjih nekoliko meseci sve ozbiljnije potresa i otvoreni sukob između generalnog direktora Mladena Petkovića i fabričkog Nadzornog odbora na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem.

Sudeći prema poslednjim zbivanjima u fabrici, taj sukob je sve žešći i već proizvodi kadrovski i poslovni nered u fabrici.

U prilog rečenom i činjenica da je nedavno smenjen još jedan izvršni direktor Zastave oružja za proizvodnju (Zoran Šušić), čemu je u poslednjih nekoliko godina prethodila prava kadrovska vrteška sa koje su otpali brojni iskusni stručnjaci, te informacija da godišnji plan proizvodnje za ovu godinu još nije usvojen, iako odmiče već treći mesec.

Odnosi poslovodstva i Nadzornog odbora Zastave oružja nisu bili idilični, navode naši izvori, od kad je u januaru 2017.  na čelo NO postavljen Marjanović.

I raniji menadžment kragujevačke fabrike imao je brojne primedbe na rad i ponašanje Marjanovića i javna je tajna da je u više navrata o tome obaveštavao nadležne u Ministarstvu odbrane.

Ali, umesto Marjanovića, sa čela fabrike otišlo je prethodno poslovodstvo, na čelu sa pukovnikom Milojkom Brzakovićem, kojeg je na mestu generalnog direktora Zastave oružja, krajem 2018, nasledio Mladen Petković, koji je na tu funkciju došao iz Krušika.

Odnosi Petkovića i Marjanovića do skora su bili tek podnošljivi, da bi se u januaru ove godine drastično pogoršali. Razlog za sukob bio je, smatraju naši izvori, smena jednog „bezbednjaka“ bliskog Petkoviću, nakon čega je Petković smenio direktora razvoja Zastave oružja Aleksandra Mladenovića, koji je blizak Marjanoviću, a još više pomoćniku ministra odbrane Nenadu Miloradoviću.

Pored menadžmenta i Nadzornog odbora, u Zastavi oružju već duže su u žestokom klinču i fabrički sindikati.

Samostalni sindikat i ASNS su, uslovono rečeno, na jednoj, a Industrijski i sindikat Nezavisnost, na drugoj strani.

Prva dva, kako se čini, podržavaju generalnog direktora Petkovića, dok su druga dva u „funkciji“ Marjanovića.

U prilog rečenom i dva poslednja saopštenja Samostalnog i Industrijskog sindikata koji dijalemtralno suprotno vide aktuelnu situaciju u Zastavi oružju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari