Sindikati Pirota traže ukidanje "penala" penzionerima mlađim od 65 godina 1Foto: Z. Panić

Aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa umanjenje penzije onima koji u penziju odu pre nego napune 65 godina. Svima koji odu u prevremenu starosnu penziju sledi trajno umanjenje penzije za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog odlaska u penziju.

Izmenu ove odredbe pred predstojeću izmenu i dopunu ovog akta traži Veće Saveza samostalnih sindikata Pirota. Pismo je nedavno Veće ovog sindikata poslalo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Više puta smo tražili od Vlade i Samostalnog sindikata Srbije da se ukine plaćanje ovih “penala“. Nismo naišli na razumevanje. Obratili smo se pismom i predsedniku Srbije. Odgovor smo dobili ne od kabineta predsednika Srbije, već od Ministarstva finansija da je naš zahtev prosleđen Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalne politike, nadležnom za penzijski sistem– kaže za Danas predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Grada Pirota Rodoljub Ćirić.

Dodaje da na razumevanje nisu naišli ni u Republičkom Savezu samostalnih sindikata.

-Sačekaćemo kraj oktobra i ukoliko ne dobijemo odgovor od nadležnog Ministarstva, ponovo ćemo se sa ovim zahtevom i dopisom koji smo dobili od Ministarstva finansija obratiti predsedniku države. Očekujemo odgovor i pitamo zbog čega se kažnjavaju penzioneri koji odu u penziju pre 65 godina. Prošle godine smo se pismom obratili i Republičkom Veću Saveza Samostalnih sindikata sa zahtevom da se plaćanje ovih “penala“ ukine, ali nije došlo do toga. Tražili smo i da ukoliko se to ne desi da predstavnici našeg Sindikata više ne učestvuju u radu Socijalno ekonomskog saveta –  kaže Ćirić.

Naš sagovornik ističe da je trenutno u Srbiji 43.000 penzionera kojima se umanjuju penzije jer su pre 65. godine starosti otišli u penziju.

– Ako se sada rešava problem oko 15.000 građana u Srbiji koji su uzimali od banaka kredite u švajcarskim francima a najavljuje se i mogućnost donošenja Uredbe o davanju subvencija za oko 12.000 taksista, to zaslužuju i 43.000 penzionera koji su ne svojom krivicom ranije otišli u penziju jer su njihove firme propale ili su otisle u stečaj – naglašava Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari