Sindikati Ziđina pozivaju na protest, poslovodstvo tvrdi da je ispunilo zahteve 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Odbor sindikata „Nezavisnost“ Serbia Zijin Copper (Ziđin), pozvaće zaposlene u toj kompaniji na proteste koji će se organizovati od ponedeljka 28. juna zbog predloga novog Kolektivnog ugovora koga smatraju nepovoljnim za radnike.

U odluci tog sindikata se navodi da će protesti biti održavani od 15 do 17 sati.

Za danas u 15 sati sindikati su najavili konferenciju za novinare ispred generalne direkcije Ziđina, na kojoj će saopštiti odluku o protestima.

Sindikati su saopštili da pregovori sa poslovodstvom kompanije o zaključenju kolektivnog ugovora nisu uspeli.

I poslovodstvo Ziđina zaključuje da pregovori sa sindikatima „nisu urodili plodom“, pa je, do donošenja novog Kolektivnog ugovora, donet privremeni Pravilnik o radu u kome je poslovodstvo, kako je navedeno, izašlo u susret sindikalnim zahtevima u vezi sa dužinom godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, uvećane zarade, otpremnina pri odlaska u penziju i nagrada.

„Osnove zarade zaposlenih neće biti smanjene, štaviše, biće uvećane“, naglasili su u Ziđinu.

Poslovodstvo kompanije obavestilo je zaposlene da pregovori sa sindikatima treba da se nastave do donošenja novog Kolektivnog ugovora.

Donošenje pravilnika o radu je privremeno i treba očekivati da će se, uz strpljenje i odgovornost svih učesnika u pregovorima, doći do željenog cilja, saopštilo je poslovodstvo kineske kompanije, strateškog partnera nekadašnjeg RTB-a Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari