Skupština: Set finansijskih zakona uskladjuje se sa EU 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

Ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da se Zakon o privrednim društvima o kojem poslanici raspravljaju, menja u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Obrazlažući predloge zakona Đorđević je rekao da je u razvijenim tržišnim ekonomijama kao što su SAD ili Evropska unija (EU), praksa da se zaposleni u privrednom društvu stimulišu da što bolje obavljaju svoje poslove, tako što im se daje mogućnost da postanu članovi tog privrednog društva, i to kroz sticanje učešća u kapitalu po povlašćenoj ceni.

„Ovaj način stimulacije se pokazao kao delotvoran naročito u industriji informacionih tehnologija, koji u početnoj fazi poslovanja raspolažu ograničenim sredstvima pa nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate“, rekao je ministar.

Preloženim izmenama Zakona omogućiće se i privrednim društvima u Srbiji da stimulišu svoje zaposlene, konsultante, investitore i slično, rekao je Đorđević.

Kada je reč o Zakonu o javnom dugu, razlozi za izmene proizilaze iz činjenice da je neophodno u što kraćem roku omogućiti veću dosupnost hartija od vrednosti stranim investitorima, kao i približavanje standardima EU, obrazložio je Đorđević.

Poslanici danas razmatraju i Predlog izmena zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kako bi bio usklađen sa novim propisima EU i međunarodnim preporukama FATF.

U objedinjenoj raspravi našao se i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Na današnjoj sednici se razmatra i Predlog zakona o dopunama Zakona o Carinskoj tarifi, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, Predlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari