Skupština Srbije sutra počinje raspravu o rebalansu budžeta za 2020. 1Foto: Bojan Cvejić

Poslanici Skupštine Srbije sutra će početi raspravu o predlogu drugog rebalansa budžeta za 2020. godinu.

Vlada Srbije je prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta usvojila u aprilu, kako bi predvidela dodatne rashode za ublažavanje posledica pandemije virusa korona.

Drugim rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 1.291,4 milijarde dinara, što je za 46,5 milijardi više u odnosu na prethodni rebalans, dok su rashodi uvećani za 148,59 milijardi, na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara.

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 odsto na minus jedan odsto.

Svi prihodi budžeta, izuzev poreza na dodatu vrednost (PDV) planirani su u većem iznosu.

U okviru rashoda budžeta dodatna sredstva su opredeljena za opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećane su isplate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite.

Rebalansom budžeta takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, subvencije za podršku turističkim agencijama, zatim veće isplate za održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari