Svađe, prekid pa nastavak sednice i “hvatanje” odbornika vladajuće većine: Kako je izglasan prvi rebalans budžeta u Zaječaru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Sednica Skupštine Zaječara 21. po redu održana je danas je u Zaječaru, na kojoj je kao i ranije došlo do svađe odbornika vlasti i opozicije. Na sednici su između ostalog, usvojene nove više cene grobljanskih usluga, a doneta je i odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta. U jednom trenutku sednica je prekinuta, pošto su nekoliko odbornika vladajuće koalicije izašli van sale, pa je predsednik Skupštine, Stefan Zankov, bio primoran da ih sakuplja po hodnicima.

Odbornici većine nisu usvojili amandmane opozicionog odbornika Uglješe Đuričkovića, među kojima je bio i zahtev za javno prenošenje sednice Skupštine Zaječara preko sajta grada.

Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja finansija, kazala je da prvim rebalansom budžeta uvećavaju se sredstva za 125 miliona 622.000 dinara i ukupan budžet sada iznosi dve milijarde 309 miliona 430.000 dinara.

“Razlog je raspoređivanje prenetih sredstava iz prethodne godine, uvođenje aproprijacije za realizaciju projekata koji nisu završeni u prošloj godini i preraspodela odobrenih aproprijacija korisnika”, kazala je ona.

Nakon obrazloženja, Valentine Đuričić, načelnice za budžet, odbornik Đuričković je istakao da je budžet najvažnija stavka, a da se gradonačelnik nije udostojio da prisustvuje.

“Nije obećavajuće što se rabalans sprovodi već početkom godine. Naš grad je najpoznatiji po najnerazvijenijoj kanalizacionoj mreži, ali vama iz vlasti, nije dovoljno što više od 20 godinama obećavate ljudima sa sela razne stvari, a ništa niste ispunili”, istkao je Đuričković.

On je dodao da ljudi u selima oko Zaječara žive kao u srednjem veku.

Svađe, prekid pa nastavak sednice i “hvatanje” odbornika vladajuće većine: Kako je izglasan prvi rebalans budžeta u Zaječaru 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Obilazite sela jedino pred izbore. Bacite par metara asfalta, pa kažete biće za ostalo uskoro. E neće. Samo obmanjujete građane”, kaže Uglješa.

Đuričković se osvrnuo na sve projekte koju je, kako on tvrdi, vlast godinama obećavala.

“Umesto da radite nešto vi kupujete nove automobile. Ne možete ljudima da obezbedite halu sireva. Najvažnije po vama je da vaše porodice i prijatelji žive, za ostalo vas baš briga. Svako ko je nešto loše uradio, nagrađen je nekom funkcijom – sramota. Za građane nema novca ali za Park imperatora ima. Vi samo dižete ruke, a glave nabijate u zemlju od sramote. Kakvu vi korist imate od svega ovog? Naravno nikakvu”, kazao je.

Odbornik Dejan Krstić je kritikovao da vlast opet spaja više tačaka koje jedna sa drugom nemaju veze.

“Vi uvek ubacujete nešto “ispod žita”. Uvek do sada to radite. Dan pre Skupštine vi ubacite nešto što želite da provučete, a reč je o tome da se daje pravo gradonačelniku da nešto potpisuje. Zbog toga je sada ovo još sumnjivije”, kazao je on.

On se osvrnuo na to što je raskinut ugovor sa firmom koja je vršila zamenu javne rasvete.

“Pa da li vi ne znate da menjate sijalice? Dajete blizu 200 miliona Nikolić prevozu, a usluge prevoza su katastrofalne”, kazao je Krstić.

Za diskusiju se javio i odbornik Zoran Radomirović, ispred “Pobede” lekara Nenada Ristovića, koji je poslanik ispred Srpske napredne stranke, ali on je kritikovao predložene tačke.

U diskusiju se uključio i odbornik političke platforme “Možemo bolje”, Miroslav Marinković, koji je takođe kritikovao spajanje više tačaka.

“Ovo je skroz nenormalno da se ovakve tačke spajaju. Mogli smo sve tačke da stavimo u jednu, pa da završimo za nekoliko minuta. Moram da kažem kakve problem imaju meštani Bela Reke, koji sami krpe puteve, pošto je nemoguće da se voze automobile po rupama”, kazao je on.

On je kazao da oko Grliškog jezera, odakle Zaječarci piju vodu, postoje zone bezbednosti, ali da do dan danas to ništa nije uređeno.

“Mi sada od vode koju pijemo, pravimo deponiju. Sada je 21. vek, a mi smo od reke napravili otpad. Sramota”, poručio je on.

Odbornica Dragana Rašić, kazala je da smo za zamenu sijalica angažovali firmu koja je najskuplja, i da od uštede nema ništa.

“Cena je četiri puta visa od realne. Mi smo odlučili za sedam minuta da je ta firma najbolja, a onda smo se 15 godina obavezali da toj firmi plaćamo ogroman novac. Njima je rad zabranjen u Evropskoj uniji, ali kod nas to prolazi”, kazala je ona.

U jednom trenutku sednica je bila prekinuta na par minuta, pošto nije bilo dovoljno odbornika da se neke tačke izglasaju. Situacija je zaista bila komična, pošto je sednica bila prekinuta, dok je predsednik Skupštine, Stefan Zankov, bio primoran, da odbornike “juri” po hodnicima. Nakon pauze, odbornici vlasti su se vratili, i tačke su izglasane.

Predsednik Skupštine opet je predložio da se spoje nove šest tačke, a opozicioni odbornici su opet negodovali.

Đuričković se osvrnuo na izgradnju vetroparka, ali je dodao da umesto o svakoj tački da odbornici diskutuju po 10 minuta za svaku, sada imaju 10 minuta za šest različite tačke.

Odbornik Marinković, kazao je da je primećeno da grad Zaječar u poslednjih par godina troši veliki novac na izgradnju projektne dokumentacije, ali da se slabo projekti realizuju.

Kasnije su odbornici većine izglasali povaćanje cena grobljanskih usluga za oko 25 odsto.

I ovog puta su u sali Skupštine grada Zaječara bili pripadnici obezbeđenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari