"Helicopter money" ponovo iznad Košarkaškog saveza Srbije: Za kratko vreme dobili skoro pet miliona evra sa drugih razdela državnog budžeta 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U nešto više od tri meseca Košarkaški savez Srbije je od države dobio 4,8 miliona evra u dve tranše na ime neophodne finansijske pomoći za redovan rad.

U Službenom glasniku od prošle nedelje stoji da je Vlada preko Generalnog sekretarijata opredelila „intervencijska sredstva za dotaciju nevladinoj organizaciji“ od još 118.000.000 dinara.

Košarkaški savez Srbije (KSS) taj novac prima uobičajenom preraspodelom u državnoj kasi, knjiženom kao tekuća budžetska rezerva, a zapravo je uzet s drugih razdela, u poslednjem slučaju od Ministarstva finansija, koje ga je prvobitno namenilo za izvršenje sudskih postupaka odnosno kao izdatak za novčane kazne i penale po rešenjima sudova.

Znači li to da će neke sudske globe ostati nepodmirene ili su u pitanju viškovi koje Ministarstvo Siniše Malog širokogrudo ustupa aproprijacijom zarad održivosti naše košarke?

Potkraj novembra prošle godine preko Službenog glasnika je obavešteno da je istom budžetskom procedurom KSS dobio 462.000.000 dinara pomoći.

Te su pare isprva bile predviđene za potrebe sprovođenja IPA programa.

To su poslovi koji se tiču planiranja, pripreme i sprovođenja tenderskih postupaka, finansijskog upravljanja ugovorima i kontrole izvršenja ugovornih obaveza, efikasnog i efektivnog sprovođenja pretpristupne pomoći Evropske unije, u skladu s njenim zahtevima i s nacionalnim propisima.

Odnosi se i na koordinaciju pravnih, administrativnih i operativnih aktivnosti usmerenih na sprečavanje nepravilnosti i prevara u postupanju s finansijskim sredstvima Evropske unije, pisalo je u planu Ministarstva finansija za 2023, a obrazložila je Nova ekonomija pre nekoliko meseci, ističući u svom tekstu i da su rashodi Generalnog sekretarijata za dotacije nevladinim organizacijama rebalansom budžeta povećani s projektovanih 21.600.000 dinara na 1.570.000.000.

Ako je to u svrhu odlaska muške košarkaške reprezentacije na Evropsko prvenstvo dogodine, onda i ima smisla izvrdavati podršku Evropske unije.

Iznad KSS je državnim intervencionizmom leteo helicopter money i početkom 2023. sa 88.500.000 dinara, a u 2022. s najmanje 256.000.000.

Spekuliše se da Sazonova 83 nije jedino odredište izdašne letilice već da je tzv. protočni bojler prema klubovima, u prvom redu Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari