Košarkaši Srbije kreću u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025: Ko su rivali svetskog vicešampiona i da li mogu da ga namuče? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U iščekivanju povratka na olimpijsku scenu ovog leta, za košarkaše Srbije večeras (20 časova) počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se dogodine igra u Finskoj, Letoniji, Poljskoj i na Kipru.

„Medeni mesec“ za svetskog prvaka je prošao, a čekivanja javnosti ostala su visoka, posebno jer selektor Svetislav Pešić za prve dve utakmice može da računa na čak desetoricu evroligaških košarkaša.

Okupio je sjajni stručnjak veoma kvalitetnu selekciju za meč s Finskom u hali „Aleksandar Nikolić“ i protiv Gruzije u Tbilisiju u ponedeljak (18 č).

Period uigravanja trebalo bi da bude lakši i efikasniji s obzirom na to da se većina igrača dobro poznaje sa prošlogodišnjeg Mundobasketa.

Ipak, opreznosti neće manjkati, pošto će „orlovi“ naspram sebe imati veoma kvalitetne reprezentacije.

U grupi je i Danska, a na Evropsko prvenstvo idu dve najbolje uz Finsku.

Finska: Ugledanje na Ameriku

Košarka u Finskoj dobija na sve većoj popularnosti. Principi koji su implementirani usko su, još od osnovne škole, povezani sa načinom rada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čuveni finski košarkaš Hano Motola neko je ko je insistirao na „zbližavanju“ dve škole košarke.

Kao neko ko je studirao na Univerzitetu Juta, a potom i dve godine bio član Atlante Houks, odlično je upoznat sa načinom rada „preko bare“.

Vremenom je konekcija toliko ojačala da danas neretko mladi finski košarkaši odlaze na studije u Ameriku.

Takođe, životni i košarkaški put Laurija Markanena, najboljeg finskog košarkaša svih vremena, u mnogome je doprineo daljoj konekciji sa Amerikom.

Naravno, zbog pravila koja vladaju u NBA ligi, košarkaš Jute Džeza neće biti u prilici da igra u kvalifikacijama.

Za uzdizanje Finske do statusa dobre evropske reprezentacije zaslužan je nemački stručnjak Henrik Detman, koji je bio selektor od 2004. do 2022.

Košarkaši Srbije kreću u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025: Ko su rivali svetskog vicešampiona i da li mogu da ga namuče? 2
Finci kidišu na Jokića u Pragu 2022. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U tom periodu Finska je prešla put iz B divizije do stalnog učesnika evropskih prvenstava.

Od 2011. nije proustila nijedan kontinentalni šampionat, a najveći uspeh imala je 2022. Zauzela je sedmo mesto, a postala je i skandinavska reprezentacija sa najboljim FIBA renkingom.

Ni plasman na Mundobasket nije bio „misaona imenica“ za Fince. Debitovali su 2014. u Španiji, a učestvovali su i prošle godine (Kinu 2019. propustili).

Na lanjskom Mundobasketu imali su čak devetoricu koji nastupaju u inostranstvu.

Većina njih pojaviće se i u hali „Aleksandar Nikolić“.

Najpoznatiji su Saša Salin, šuter Tenerifa, koji je nekada bio u ljubljanskoj Olimpiji, i Mikael Jantunen, koji se posle studija u Americi preselio u italijanski Trevizo, a od ove sezone u Pariz.

Finci su i na poslednjem Mundobasketu pokazali da mogu da budu nezgodni. Njihov selektor Jasi Tuovi je radio u Juta Džezu kao asistent, a istu ulogu ove sezone ima i u Virtusu iz Bolonje.

Neguju veoma brzu košarku, s mnogo šuteva sa distance. Teže ka realizaciji u ranoj fazi napada, što je stil u koji su se naši reprezentativci uverili na Evropskom prvenstvu 2022.

Puleni Svetislava Pešića bili su u istoj grupi sa Finskom i uprkos konačnom rezultatu (100:70) odnos kvaliteta u dvorani u Pragu nije bio tako drastičan u korist naše reprezentacije.

Finska je na tom šampionatu namučila Izrael, dobila Poljsku, Češku i Holandiju, a u osmini finala i Hrvatsku. Put joj je preprečila Španija (100:90), potonji šampion.

Gruzija: Šengelija od Kokoškova do Džikića

Nalik Finskoj, Gruzija je takođe poslednjih godina postala veoma kvalitetna evropska reprezentacija.

Njen domet još uvek nije u rangu najboljih kontinentalnih reprezentacija, međutim aktuelna generacija u sastavu ima nekolicinu vrhunskih košarkaša.

Tornike Šengelija svakako je najbolji i najkompletniji gruzijski košarkaš koji ima i određeno NBA iskustvo.

Uz Nikolu Mirotića (Olimpija Milano) i Geršona Jabuselea (Real) verovatno je najbolji krilni centar u Evropi u ovom trenutku.

Aktuelna jeste jedna od njegovih najboljih sezona u karijeri. U dresu bolonjskog Virtusa zaista pravi razliku na terenu, a trener Luka Bjanki periodično ume da ga koristi i kao peticu u niskoj petorci.

Košarkaši Srbije kreću u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025: Ko su rivali svetskog vicešampiona i da li mogu da ga namuče? 3
Foto: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Njegova odanost reprezentaciji za svako je poštovanje. Poznato je da je u ugovore sa evropskim klubovima, tačnije evroligaškim obavezno stavljao klauzulu da može da nastupa za Gruziju kadgod je dobijao poziv.

Ono što će za Gruziju biti veliki problem tokom kvalifikacija jeste odsutvo NBA košarkaša Sandra Mamukelašvilija (San Antonio) i Goge Bitadzea (Orlando).

Takođe, kvalitativno, reprezentacija ima problema u evidnentoj razlici između centarske i spoljne linije.

Godinama Gruzija može da se pohvali odličnim visokim igračima od Zaze Pačulije, Gorđija Šermadinija, pomenutih Bitadzea, Mamukelašvilija, Šengelije… međutim na bekovskim pozicijama nema igrače ni približnog kvaliteta.

Posledično, godinama već naturalizuje američke bekove, mahom plejmejkere poput Teda Mekfadena koji je bio organizator igre na Evropskom prvenstvu 2022. i Mundobasketu godinu kasnije.

Od debija 2011. Gruzija je nastupala na svim prvenstvima Evrope, a najbolji rezultat imala je baš te godine u Litvaniji kada je zauzela 11. mesto.

Veliki uticaj imao je Igor Kokoškov, koji je bio selektor Gruzina od 2008. do 2015.

Pod vođstvom sjajnog srpskog stručnjaka Gruzija je uspela da od B divizije postane kontinuirani učesnik na šampionatima Starog kontinenta.

Nedavno je reprezentaciju preuzeo Aleksandar Džikić, koji je na selektorskoj klupi nasledio Grka Ilijasa Zurosa.

 

I sa kvalitetima Gruzije reprezentacija Srbije je odlično upoznata.

Bili su zajedno u kvalifikacionoj grupi za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. Puleni Svetislava Pešića tada su izgubili u Tbilisiju (94:90).

Umela je Gruzija da uzme meru boljima od sebe. Aktuelna generacija pobeđivala je Španiju u kbvalifikacijama za poslednje Svetsko prvenstvo, zatim Tursku na Evropskom prvenstvu 2022, kao i Litvaniju i Grčku u pijateljskim mečevima.

Na poslednjem Mundobasketu završili su kao 16. u konkurenciji 32 reprezentacije.

Danska: Sinonim Ife Lundberg

Danci su sigurno najslabija reprezentacija u našoj grupi. Dvomeč sa njima, našu reprezentaciju očekuje 21. i 24. novembra.

Gabrijel Ifeani (Ife) Lundberg, plejmejker Virtusa, ubedljivo je najpoznatije dansko košarkaško lice.

Košarkom se zarazio igrajući zapravo basket 3×3 na ulicama predgrađa Kopenhagena.

Košarkaši Srbije kreću u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025: Ko su rivali svetskog vicešampiona i da li mogu da ga namuče? 4
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Iz mešvitog je braka roditelja iz Nigerije i Danske.

Privukao je pažnju svojevremeno nastupajući za poljsku Zjelonu goru iz koje je 2021. prešeo u moskovski CSKA.

Posle izbijanja sukoba u Ukrajini otišao je u Finiks Sanse, međutim već leta 2022. preselio se u Bolonju.

Danska u svojoj košarkaškoj istoriji nije nastupala ni na jednom velikom takmičenju još od Evropskog prvenstva 1955. u Mađarskoj (18. mesto).

Bakari Diba i Šarif Barfi jedina su još dva igrača određene evropske reputacije. Prvi je član nemačkog Tibingena, a drugi francuskog Asvela.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari