Sloga: Besplatna pravna pomoć za suspendovane radnike Drekslmajera 1

Udruženi sindikat Srbije „Sloga“ saopštio je danas da će potpuno besplatno pružiti svu pravnu pomoć suspendovanim radnicima zrenjaninskog „Drekslmajera“ zbog učešća u nedavnom protestu koji je od strane poslodavca označen kao povreda radne discipline.

„Iako podružnica Sloge u pomenutoj kompaniji nije većinska, niti su suspendovani radnici njeni članovi, naša politika je da nikada ne ostavljamo radnike na cedilu, bez obzira u kojem su sindikatu, posebno kada se radi o jednostranom potezu poslodavca, što je u Drekslmajeru slučaj“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Pitaju na osnovu kojih kriterijuma i parametara se došlo do imena radnika koji su suspendovani.

„Obustava rada u toj kompaniji bila stihijska, spontana i većinska, ali istovremeno neorganizovana od strane većinskog i reprezentativnog sindikata, što je sramota, jer taj sindikat ima više od trećine zaposlenih u članstvu i može da zakaže štrajk u skladu sa zakonom“, navodi „Sloga“.

Sindikat sloga smatra da je socijalni dijalog na relaciji poslodavac – radnik – sindikat, veoma potreban, ali ne kako je to urađeno u zrenjaninskom Drekslmajeru.

„Prema našim saznanjima odabir radnika za suspenziju je izvršen tako što je “spisak” napravljen nakon što je jedan od direktora prošao kroz pogone i razgovarao sa nezadovoljnim radnicima u spontajnoj obustavi , koji su mu postavljali suštinska pitanja o njihovom položaju i uslovima rada. Smatramo da je vreme “prinudnog rada i popisivanja ljudi” odavno prošlo u nekim drugim vremenima i pozivamo menadžment nemačke kompanije da povuće suspenzije i vrati radnike u pogone, a državu i njene institucije da štite radnike i brane Ustav Srbije koji garantuje dostojanstvo svojih građana“, ističe se u saopštenju sindikata „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari