Sloga: Strani poslodavci jači od Inspekcije rada 1Foto: sloga.org.rs

Menadžment „Tisza Automotive“ u Kikindi nastavio je sa progonom predsednika sindikata Sloga u toj kompaniji, ali i omaložavanjem državne institucije Inspektorata rada u tom gradu, saopštio je danas Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, najoštrije osuđujući.

Kako navode u saopštenju, Saši Aleksiću, predsedniku sindikata Sloga, menadžment ove kompanije produžio je suspenziju za još tri meseca, zbog, kako mu je usmeno rečeno, gostovanja na Onlajn tribini „Radnička prava u Srbiji“ održanoj 30. januara ove godine koja se bavila uslovima rada u društvenom i privatnom sektoru, mobingom, neplaćenim prekovremenim radom, uslovima za sindikalni aktivizam i najavljenim promenama Zakona o radu.

„Aleksić je pod suspenzijom od novembra 2020. godine jer je tada izneo u javnost da rukovodioci kadrovske službe u pogonu u Kikindi vrše nezakonit pritisak na članstvo, pozivaju ih u kancelariju i uzimaju neosnovane izjave u vezi rada sindikata i sačinjavaju zapisnike koji opasno zadiru u narušavanje ličnih, ljudskih, građanskih i radnih prava“, navodi „Sloga“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ dodaje da kada se Aleksić pre nekoliko dana ponovo radi zaštite obratio Inspektoratu rada u Kikindi, savetovano mu je da zatraži „pismeno obrazloženje suspenzije“, što je i uradio, a kako mu menadžement ni tada nije dao, to je zatraženo i od strane inspektora rada u Kikindi kome takođe isto nije omogućeno.

„Ovim gestom Saši Aleksiću, pre svega radniku i predstavniku sindikata Sloga, ne samo da su pogažena osnovna prava iz oblasti rada, već je uniženo i dostojanstvo svakog radnika u Srbiji i pravo da živi i radi u državi koja treba da ga štiti Ustavom i zakonima koji očigledno ne važe strane poslodavce i njihove kompanije“, ocenjuje Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Ovim povodom oglasila se i sama kompanija Tisza Automotive koja je demantovala sve navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari