Šoškić o novoj pomoći: Nijedna zemlja nije toliko bogata da daje pomoć bogatima 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić kaže da bi se, povodom nove pomoći države svim punoletnim građanima od 20 evra, pridružio „onima koji su vrlo rezervisani oko toga da se u ovoj situaciji daje pomoć svima neselektivno, i onima kojima treba i onima kojima ne treba, nijedna zemlja nije toliko bogata da daje pomoć bogatima“.

„To nije primereno u bilo kojoj situaciji, pogotovu sada kada smo u prošloj godini imali veoma visok fiskalni deficit od više od osam odsto BDP, i u tom smislu Srbija je jedna od zemalja koja je imala najviši deficit u Evropi“, ukazao je Šoškić.

Kako je rekao za N1, to je bio razlog za sasvim opravdana reagovanja Fiskalnog saveta i drugih ekonomista da se u ovoj godini stvari stave više pod kontrolu, „što se, vidimo, nije desilo, verovatno su razlozi u domenu politike“.

Podseća da je u Srbiji dug „praktično prešao 60 odsto BDP“ čime smo premašili kriterijume iz Mastrihta koji predviđaju da dug ne treba da pređe 60 odsto BDP, a i prema našem Zakonu o budžetskom sistemu, plafon je 45 odsto.

Na pitanje kako ocenjuje najavljeno povećanje minimalca za 2022. sa sadašnjih 32.000 dinara na 35.000 dinara, on smatra da je to „mera u dobrom pravcu, u smislu smanjivanja velike razlike u dohocima u našoj zemlji, ali ne misli da će to bitnije povećati životni standard.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.