Šoškić o novoj pomoći: Nijedna zemlja nije toliko bogata da daje pomoć bogatima 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić kaže da bi se, povodom nove pomoći države svim punoletnim građanima od 20 evra, pridružio „onima koji su vrlo rezervisani oko toga da se u ovoj situaciji daje pomoć svima neselektivno, i onima kojima treba i onima kojima ne treba, nijedna zemlja nije toliko bogata da daje pomoć bogatima“.

„To nije primereno u bilo kojoj situaciji, pogotovu sada kada smo u prošloj godini imali veoma visok fiskalni deficit od više od osam odsto BDP, i u tom smislu Srbija je jedna od zemalja koja je imala najviši deficit u Evropi“, ukazao je Šoškić.

Kako je rekao za N1, to je bio razlog za sasvim opravdana reagovanja Fiskalnog saveta i drugih ekonomista da se u ovoj godini stvari stave više pod kontrolu, „što se, vidimo, nije desilo, verovatno su razlozi u domenu politike“.

Podseća da je u Srbiji dug „praktično prešao 60 odsto BDP“ čime smo premašili kriterijume iz Mastrihta koji predviđaju da dug ne treba da pređe 60 odsto BDP, a i prema našem Zakonu o budžetskom sistemu, plafon je 45 odsto.

Na pitanje kako ocenjuje najavljeno povećanje minimalca za 2022. sa sadašnjih 32.000 dinara na 35.000 dinara, on smatra da je to „mera u dobrom pravcu, u smislu smanjivanja velike razlike u dohocima u našoj zemlji, ali ne misli da će to bitnije povećati životni standard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari