Srbija i Francuska potpisale sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za beogradski metro 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIC/MO

Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju projekta beogradskog metroa danas su u Beogradu potpisali ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i ministarke građevinarstva i za evropske integracije Srbije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović.

Ambasador Falkoni je istakao da je beogradski metro u centru ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i da je današnje potpisivanje sporazuma „značajna i konkretna etapa za taj ozbiljan i dugogodišnji projekat“.

„Francuska je posvećena tome da podrži Srbiju u ovom projektu. Verujem da francuska ekspertiza u realizaciji složenih projekata u transportnom sektoru daje sigurnost u uspeh ovog važnog infrastrukturnog projekta“, izjavio je Falkoni.

Ministarka Mihajlović je istakla da je ovo važan dan u realizaciji važnog infrastrukturnog projekta, čija je procena da će koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Krećemo u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu. Više nema nazad. Na osnovu toga, dobićemo jasne smernice kako će izgledati prva linija metroa i pripremu za sledeću fazu, a to je početak izgradnje“, kazala je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da će beogradski metro biti najveći i najteži infrastrukturni projekat, vrednosti dva i po puta veće od brze pruge Beograd-Budimpešta (dve milijarde evra) koja se upravo gradi, kao najveći infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Mihajlović je kazala da Srbije nijednog trenutka nije stala u pripremi ovog infrastrukturnog projekta, te da pregovara i s Vladom Francuske, i s kineskim partnerima o načinu realizacije.

Ministarka Joksimović istakla je da razvojna saradnja s Francuskom pokazuje da ta država prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, te da je važno što za strateškog partnera u više infrastrukturnih projekata Srbija ima Francusku.

„S Francuskom imamo stratešku saradnju u mnogim reformskim procesima. To ne bi bilo moguće da Srbija nije sprovela i ne sprovodi i dalje ključne reforme i danas smo zemlja sa kojom mnogi žele da sarađuju i da investiraju u Srbiju kako bi se približili nivou razvoja zemalja EU“, rekla je Joksimović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da je metro od kapitalnog značaja za Beograd i Srbiju.

„Izgradnjom metroa popravićemo kvalitet transporta u našem glavnom gradu. Procene su da će se 30 odsto Beograđana voziti metroom. Na ovaj način doprinećemo očuvanju životne sredine i boljem kvalitetu života Beograđana“, izjavio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari