Srbija vraća stari klirinški dug Češkoj uplatom 9,8 miliona dolara 1Foto: Vladina kancelarija za saradnju sa medijima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Pragu sa predsednikom Češke Milošem Zemanom na početku zvanične posete Češkoj, gde boravi na poziv premijera Andreja Babiša.

Brnabić i Zeman prisustvovali su potpisivanju sporazuma između vlada Češke i Srbije o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj. Sporazum su potpisali ministri finansija dve zemlje Siniša Mali i Alena Šilerova, saopštila je Vlada Srbije. Brnabić će u nastavku posete Češkoj razgovarati sa češkim premijerom i sa predsedavajućima oba doma češkog parlamenta.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su danas u zamku Lani kraj Praga sporazum dve vlade o rešavanju starog klirinškog duga koji će Srbija otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara.

Taj klirinški dug potiče još iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke i utvrđen je konačno na 32,8 miliona američkih dolara, od čega je 14,7 miliona dolara glavnica, a 18 miliona dolara kamata i biće rešen uplatom jedne rate od 9,8 miliona dolara.

Realizovaće se u roku od 45 dana od potpisivanja sporazuma, što je u skladu sa pravilima Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je danas češko ministarstvo finansija.

„Postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga još više će poboljšati naše uzajamne odnose za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje“, kazala je češka ministarka finansija Šilerova.

Češka će deo duga koji je Srbiji oprostila uračunati kao doprinos Češke zvaničnoj razvojnoj pomoći.

Od zemalja naslednica bivše Jugoslavije iza koje je ostao klirinški dug Češkoj na slično rešenje starog duga spremna je i Crna Gora, a dogovor sa Srbijom češka vlada vidi kao uspeh zato što je rešavanje problema starog duga Srbija na početku odbijala, saopštilo je češko ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari