Srpski i albanski ministri finasija o unapređivanju saradnje 1Foto: Ministarstvo finasija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Albanije Arbenom Ahmetajem, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i o tome na koji način ta saradnja može da se unapredi.

Kako se navodi u saopštenju, Siniša Mali je na početku razgovora istakao da Srbija ima odlične makroekonomske rezultate, da javni dug konstantno opada, te da BDP raste, kao i da Srbija privlači najviše stranih direktnih investicija od svih zemalja u regionu.

Sagovornici su se saglasili da je važno da dve zemlje unaprede ekonomsku saradnju, prvenstveno u smislu olakšavanja trgovine, a kako bi ceo region bio jači i atraktivniji za potencijalne investitore.

Na sastanku je precizirano da će u toku decembra na sastanku Mešovitog komiteta dve zemlje u Tirani biti potpisan Memorandum o saradnji koji će doprineti da trgovina bude olakšana, odnosno da carinske procedure budu pojednostavljene. Namera je da se, između ostalog, ukinu fitosanitarni sertifikati, čime će umnogome biti olakšane procedure.

Ministri Mali i Ahmetaj su se složili da je to u najboljem interesu dve zemlje, i da „region pobeđuje jedino ako zajedno rastemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari