SSSS apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike 1Foto - ilustracija: Pixabay/Edarn (Ilustracija)

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je danas poslodavce da se uzdrže od otpuštanja i proglašavanja zaposlenih tehnološkim viškom tokom vanrednog stanja usled korona virusa.

Predložio je da svaki pojedinačni privredni subjeket potraži rešenje u saradnji sa privrednim komorama, sindikatima, lokalnom samoupravom ili državom.

„Dodatni problem za zemlju bi predstavljalo otpuštanje radnika tokom sadašnje krize, s obzirom na to da je njihov broj proteklih godina značajno umanjen zbog odlaska velikog broja naših građana u inostranstvo“, poručili su iz SSSS u saopštenju.

Za firme koje nisu u mogućnosti da isplaćuju punu zaradu zbog prekida rada, SSSS je predložio da se uvede garantovana zarada, u visini minimalne zarade, do prekida vanrednog stanja.

SSSS je ocenio da bi najveću podršku trebalo da dobiju oni koji su morali da obustave svoje poslove usled pandemije i za njih je nephodno osnivanje fonda, kojim bi se obezbedila finansijska pomoć, kao i za zaposlene koji rade i bore se sa korona virusom.

„U slučaju evenutalnog otkaza, poslodavac mora poslati obaveštenje o otkazu Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), a evidencija će kasnije poslužiti za analizu opravdanosti otkaza, mogućnosti za vraćanje na radno mesto ili pronalaženje novog posla“, naveo je sindikat i predložio da se naknada za nezaposlene isplaćuje u skladu sa datumom koje je poslodavac naveo – posle uvođenja vanrednog stanja.

Kompanije koje se obavežu da neće raskinuti ugovore o radu treba da budu oslobođenje plaćanja socijalnih doprinosa dok traje vanredno stanje, a što bi se pokrilo iz budžetskih sredstava ili iz fondova za pomoć, predložili su iz SSSS.

„Potrebno je u toku i po završetku vanrednog stanja subvencionisati inicijative za podršku nezaposlenim i otpuštenim pomoću nacionalnog i lokalnog budžeta za hitne slučajeve“, ocenio je taj reprezentativni sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari