Stalna povezanost, koja pomaže protoku informacija, olakšava napasnicima sa Interneta širenje virusa i ostalog zlonamernog softvera. Takođe, neovlašćenim korisnicima je pristup strateškim poslovnim informacijama sve lakši. Internet trgovina je pokrenula i neka nova pitanja, vezana za privatnost korisnika i mogućnosti prevare.

Stalna povezanost, koja pomaže protoku informacija, olakšava napasnicima sa Interneta širenje virusa i ostalog zlonamernog softvera. Takođe, neovlašćenim korisnicima je pristup strateškim poslovnim informacijama sve lakši. Internet trgovina je pokrenula i neka nova pitanja, vezana za privatnost korisnika i mogućnosti prevare. Virusi su i dalje problem, ali sada moramo da se brinemo i o spyware softveru, koji može biti korišćen za krađu lozinki, ili rootkit softveru, koji može omogućiti zlonamernim korisnicima da koriste vašu infrastrukturu za napade na druge računare i sisteme. I dok su hakeri svojevremeno pisali zlonamerni softver zbog publiciteta koji su dobijali, današnje sigurnosne pretnje su usmerene na ilegalne finansijske operacije, pre svega krađe novca ili identiteta.

Nova Vista-Mišljenje eksperata

„Novi Microsoftovi proizvodi će omogućiti kompanijama da realizuju pun potencijal svojih zaposlenih, gradeći profitabilnije relacije sa klijentima i otvarajući prostor za inovacije koje će unaprediti njihovo poslovanje“ rekao je Vladimir Banić iz beogradske firme CPU, Microsoft Gold Certified partnera. „Iako su mnogi korisnici navikli da ove proizvode instaliraju i koriste odvojeno, treba znati da će novi Windows, Office i Exchange zajedno iz korena promeniti način na koji kompanije profitiraju koristeći poslovne podatke“ dodao je Banić.

Nijedna kompanija nije imuna na ove probleme. Tokom prve polovine 2006. godine Microsoft je pomogao korisnicima da uklone više od 10 miliona zlonamernih programa sa preko 4 miliona računara. Imajući u vidu budući razvoj problema bezbednosti, Microsoft je osmislio nov način kreiranja aplikacija koji pokriva celokupan proces nastanka softvera, od ideje i dizajna, preko razvoja do primene. On se zove Secure Development Lifecycle (SDL), i podrazumeva rigoroznu proceduru kreiranja softvera koja stavlja bezbednost u prvi plan. Osnovna premisa je da softver mora biti siguran od samog početka, od idejnog projekta, što znači da dizajneri rešenja moraju predvideti i razumeti sve potencijalne pretnje i propuste pre nego što napišu i jednu liniju koda, a onda i preduzeti neophodne korake da te pretnje eliminišu uz pomoć pažljivog dizajniranja rešenja i kasnijeg nadzora procesa razvoja.
Windows Vista je prvi Microsoftov operativni sistem čiji je razvoj od početka pratio postulate koje je postavio Secure Development Lifecycle proces. Krajnji rezultat je širok spektar novih ili unapređenih mogućnosti zaštite koji čine Windows Vistu najsigurnijim operativnim sistemom koji je Microsoft napravio do sada. Među novim funkcijama je i User Access Control (UAC), mehanizam koji odvaja privilegije i aktivnosti standardnih korisnika od onih koje su potrebne administratorima. On značajno olakšava zaštitu kompanijskih IT resursa, dajući korisnicima mogućnost da menjaju uobičajene opcije i tako lakše sebi prilagođavaju računar. Istovremeno, on ih sprečava da naprave izmene koje bi mogle poremetiti zadati nivo sigurnosti i dovesti funkcionisanje sistema u pitanje.
Kako bi pomogao kompanijama da se lakše zaštite od spoljašnjih pretnji, Internet Explorer 7 u Windows Visti radi sa privilegijama koje omogućavaju korisniku da pretražuje Internet, ali ne i da menja fajlove i podešavanja i tako ugrozi sigurnost sistema. Zahvaljujući tome, čak i ako zlonamerna Web lokacija pokuša da napadne računar i iskoristi neki propust, mogućnost instaliranja neželjenog softvera ili izmene podešavanja programa je svedena na minimum. Windows Defender, sastavni deo Windows Viste, pomaže u blokiranju, kontroli i uklanjanju špijunskog i drugog neželjenog softvera. On takođe periodično pretražuje hard diskove, tražeći i uklanjajući neželjeni softver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari