Šta je iza sukoba ministarke sa direktorima preduzeća iz gasnog sektora? 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE Zoran Petrovic

Činjenicu da se vršilac dužnosti direktora preduzeća Transportgas Srbija Stevan Dukić ni juče nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije koji je sa direktorima javnih preduzeća u oblasti energetike održala Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, ona je pripisala „velikom trudu pojedinaca da se sakrije poslovanje“ tog preduzeća.

Zorana Mihajlović je istakla da odbijanjem komunikacije sa Ministarstvom energetike Dukić „štiti privatne interese“ direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, koji mu kako tvrdi zabranjuje da se pojavi na sastancima u Vladi koje ona zakazuje.

Dodala je da „Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme, ali da nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor Transportgasa“.

Ministarka Mihajlović je dodala i da u Transportgasu odbijaju svaku komunikaciju sa resornim ministarstvom a Dukića optužila da „potpisuje akte Transportgasa iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao“.

Prema njenim rečima, Dukić pored plate koju prima kao direktor Transportgasa a „koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u Gastransu“.

Reč je o preduzeću koje je investitor za izgradnju deonice gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju.

Njegov osnivač je preduzeće Saut strim Serbia (South Stream Serbia) iz Švajcarske, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog Gasproma, a 49 odsto Srbijagasa.

Ministarka Mihajlović ističe da na tom projektu određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza Srbijagasa.

Javnom prozivkom Stevana Dukića, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nastavlja svoj sukob sa poslovodstvom Srbijagasa i njegove ćerka firme Transportgasa.

Podsećanja radi, prethodno je ministarka Mihajlović sa sastanka u Vladi Srbije udaljila direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića zbog toga što se na njemu nije pojavio sa saradnicima kako je traženo, nego je došao sam.

Tom sastanku, a da nije opravdao svoje odsustvo, Dukić nije prisustvovao pa je Zorana Mihajlović izjavila da će zbog toga biti pozvan na odgovornost.

Ono što je interesantno je da Zorana Mihajlović nakon drugog Dukićevog neodazivanja na njen poziv da prisustvuje sastanku, bar u javnosti, nije iznela zahtev za njegovu smenu.

Komentarišući sukob između Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, premijerka Ana Brnabić je istakla da se nada da će njih dvoje „naći način da sarađuju“.

Sagovornik Danasa blizak Vladi Srbije tvrdi da sukob sa, u prvom redu Bajatovićem, ne predstavlja samostalni čin ministarke Mihajlović.

– Kao što čestitka na pobedi na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Džou Bajdenu nije bila samostalan čin Mihajlovićeve tako to nije ni ovaj sukob sa čelnicima preduzeća u gasnom sektoru. Za to što radi Zorana Mihajlović ima podršku svoje Srpske napredne stranke, što znači i premijerke Ane Brnabić i naravno predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sve što radi po tom pitanju Zorana Mihajlović čini zbog lične promocije a rukovodstvo SNS je u tome ne zaustavlja jer i najveća stranka u vladajućoj koaliciji ima koristi od toga. Naime, Bajatović je kompromitovan u javnosti kao dugogodišnji bahat direktor koji ima enormna primanja. Bajatović je na poziciji prvog čoveka Srbijagasa ostao kao socijalista, koalicionim dogovorom SNS i SPS. Napad Zorane Mihajlović na takvog direktora donosi političke poene njoj ali i SNS. Mihajlović na taj način u javnosti pokušava da se prikaže kao neustrašiva i beskompromisna – objašnjava naš sagovornik.

Na spekulacije u javnosti da je suština sukoba obračun dva poslovna lobija, američkog s jedne strane, koga predstavlja Zorana Mihajlovića, a ruskog s druge, koja predstavlja Dušan Bajatović, naš sagovornik ističe da je to u konkretnom slučaju u drugom planu.

– Naprednjacima je bitno samo da u tom svom pohodu na Bajatovića, Zorana Mihajlović ne pretera i ugrozi interes stranke – navodi naš sagovornik.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da način na koji se Zorana Mihajlović obračunava sa svojim saradnicima ne priliči ministarki.

– Ako ima nesporazume sa direktorima javnih preduzeća, ona to treba da reši sa njima „unutar kuće“ a ne da informacije o tome iznosi na ovakav način u javnost. To nije baš pristojno ponašanje kada je reč o nosiocima vlasti. Takvo njeno ponašanje šteti i Vladi Srbije. U suštini, Zorana Mihajlović ne poznaje sektor kojim rukovodi i činom koji prikazuje u javnosti to pokušava da sakrije – smatra naš sagovornik.

Kontaktirali smo juče i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, koji se inače trenutno u kućnoj izolaciji leči od korona virusa, da prokomentariše tvrdnje Zorane Mihajlović da Dukić „štiti njegove privatne interese“ kao i to što ga je ministarka svojevremeno izbacila sa sastanka u Vladi međutim do zaključenja ovog izdanja od Bajatovića nismo dobili nikakav odgovor.

Ni od Stevana Dukića juče nije bilo moguće dobiti komentar, pošto nam je objašnjeno da „direktor nije na poslu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari