Minimalac od januara 32.156 dinara 1Foto: Stanislav Milojković

Nova minimalna mesečna plata od narednog januara biće 32.156 dinara, dve hiljade više nego sada, odlučeno je jutros na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta.

Dogovora nije bilo, jer su sindikati na početku pregovora tražili povećanje koje bi bilo na nivou minimalne potrošačke korpe – nekih 37.500 dinara. I ovog puta, kao i ranijih, država je bila ta koja je presekla i odlučila koliko će povećanje biti, što je krajem prošle nedelje najavio i predsednik Aleksandar Vučić.

Poslednji rok za dogovor socijalnih partnera bio je 15. septembar, ali je minimalac dogovoren jutros.

Prošlog septembra dogovor je bio da se minimalna zarada za ovu godinu podigne za 11,1 odsto i kada je 1. januara počela da važi iznosila je 30.022 dinara, odnosno 256 evra. Bilo je to povećanje za 3.000 dinara. Prema procenama, minimalac u Srbiji prima nekih 350.000 zaposlenih..

Mali: Povećanje za 6,6 odsto

(Beta)

Vlada Srbije bi na sutrašnjoj sednici trebalo da donese odluku o povećanju minimalne cene rada za 6,6 odsto, koja bi od 1. januara 2021. godine iznosila 32.126 dinara, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Minimalac od januara 32.156 dinara 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

„To je za oko 2.000 dinara više u odnosu na minimalnu zaradu 2020. godine, po radnom satu povećanje je sa 172,5 na 183,9 dinara“, naveo je Mali na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Prema njegovim rečima od 1. januara bi i neoporezivi deo dohotka trebalo da bude povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara.

„Država preuzima na sebe većinski deo tereta povećanja minimalne zarade i opterećenja koje će imati poslodavci, što je oko osam milijardi dinara“, istakao je Mali.

Ministar je naveo i da bi penzije od 1. januara 2021. godine trebalo da budu povećane za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule.

Mali je dodao i da je od juna 2019. do juna 2020. godine stopa rasta prosečne plate bila 10,4 odsto, a stopa rasta inflacije 1,4 odsto.

Vlada će, kako je istakao, sačekati kraj septembra i oktobar da se vidi kakvo je stanje u budžetu i da li će se i u kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru.

„Sutra je polovina meseca, znaćemo prilive od domaćeg PDV-a. Ako nam do kraja septembra i u prvoj polovini oktobra bude dobar priliv, imaćemo realne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluku“, rekao je Mali.

Predsednik SES-a Zoran Stojiljković rekao je da socojalni partneri, reprezentativni sindikati, Unija poslodavaca Srbije i Vlada Srbije, nisu postigli dogovor o povećanju minimalne zarade i njenom izjednačavanju sa minimalnom potrošačkom korpom, tako da Vlada donosi konačnu odluku.

Stojiljković je naveo i da je na sednici SES-a danas razgovarano i o medijskoj strategiji i akcionom programu za njenu realizaciju, koji se tiče finansiranja medija, kolektivnog pregovaranja, prava i broja zaposlenih u medijima, kao i njihovih zarada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je očekivano veće povećanje minimalne zarade i da je poslodavcima učinjena velika pomoć sa dodatnim olakšicama.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da se sa minimalnom zaradom povećavaju i ostale zarade u približnom procentu.

„Najcelishodnije bi bilo ne povećavati minimalac u toku krize sa pandemijom, jer će sa povišicom privreda biti dodatno opterećena“, naveo je Atanacković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran đorđević rekao je da je važno da postoji dijalog sa SES-om koji je transparentan.

„Kada se oduzme rast cena na malo, povećali smo minimalnu zaradu za 5,1 odsto i ona se približila minimalnoj potrošačkoj korpi za 1.000 dinara, u odnosu na prošlu godinu“, istakao je đorđević.

Minimalac prima oko 350.000 radnika u Srbiji.

Od 2010. godine minimalac je povećan osam puta, a od ove godine povišica je bila 11,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari