Sudovi presuđuju protiv penzionera po nalogu nekoliko ministara 1Foto FoNet Aleksandar Levajkovic

Viši sud u Novom Sadu preinačio je prvostepenu presudu po kojoj je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obavezan da penzioneru J. M. iz Bačke Palanke nadoknadi iznos umanjene penzije, a u Udruženju sindikata penzionera Srbije kritikuju tu odluku i tvrde da je doneta po nalogu vlasti.

Podsećanja radi, u oktobru prošle godine Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je presudu da je Fond PIO, Filijala u Bačkoj Palanci, dužan da tužiocu isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. sa pripadajućom kamatom.

U obrazloženju presude tada su naveli da je „po stanovištu suda tuženi bio dužan da svim korisnicima pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku“. Takođe i da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Novosadski Viši sud pak navodi da nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada PIO Fonda koji je tužen u ovom sporu. To obrazlaže time da je do isplata umanjenih penzija došlo na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je bio obavezujući za primenu, pa je tuženi PIO fond bio dužan da postupa u skladu tim zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra ‘pripadajućim’, odnosno ‘isplaćenim’.

Viši sud je istakao da je tim zakonom predviđeno da se prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, procentualno umanji, tako da je tuženi PIO Fond u svom radu primenjivao zakon.

Mihailo Radović, predsednik Udruženju sindikata penzionera Srbije, za Danas ističe da odluka Višeg suda u Novom Sadu predstavlja novu torturu nad penzionerima u Srbiji.

– Takođe, reč je i o torturi nad pravosudnim sistemom Srbije. S obzirom da je iza ove tužbe stoji naše udruženje mi ćemo nastaviti sa pravnom borbom i žalićemo se na odluku Višeg suda u Novom Sadu za koju smatramo da je nepravilna. U toj svojoj pravnoj borbi nećemo odstupati i ako treba ići ćemo do najviših sudskih instanci. Ono što želim da naglasim je da smo došli do saznanja da sudovi u Srbiji tužbe zbog smanjenja penzija odbacuju po nalogu Vlade Srbije odnosno određenih ministara. Ako se sa takvom praksom nastavi, mi ćemo u javnost izneti i imena sudija koje to rade kao i imena ministara koji od njih traže da donese takve odluke – naglašava Radović.

Advokatica Zorica Tršić takođe ističe da postoje indicije da nadležni u državi daju preporuke sudovima da odbijaju usvajanje tužbi za umanjenje penzija.

– Naime, obrazloženja odbijenih tužbi liče jedna drugima kao jaje jajetu i može se izvesti osnovan zaključak da se donose po određenom preporučenom šablonu. Što se tiče odluke Višeg suda u Novom Sadu, ona je konačna. Protiv takve odluke može biti podneta žalba Ustavnom sudu – navodi Tršić.

Advokat Branko Pavlović ističe za Danas da je od samog početka odluka Vlade Srbije o smanjenju penzija bila sporna. – Potpuno je jasno da se, ne samo kod nas, već svugde u svetu sudske odluke donose na takav način da odgovaraju međunarodnim finansijskim organizacijama. Drugim rečima interesi tih institucija su za sudove daleko važniji  od interesa građana – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari