Suša prepolovila rod, ali će kukuruza biti dovoljno za sve 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Samo što je krenula berba kukuruza počela je i licitacija o tome koliki bi prinos mogao da bude i dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ovih dana pričao o padu od 20 do 30 odsto, pojedini analitičari govorili su o 50 odsto lošijem rodu.

Poljoprivrednici tvrde da je još rano za takve prognoze iako je sigurno da će ovogodišnji rod biti ispod proseka. Sve to, međutim, neće značajnije uticati na potrošače, ali ni na proizvođače jer će kukuruza kog je ove godine zasađeno na više od milion hektara biti dovoljno.

Suša je najveći krivac što će kukuruza biti znatno manje nego prošle godine, a već na početku berbe cena je na berzama dostigla 24 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže za Danas da smo prošle godine imali prihode od osam tona po hektaru, a da su očekivanja da će ove godine prinos u proseku biti između pet i šest tona po hektaru.

„Posmatrano po regionima negde pad može biti 10 do 20 odsto, a negde će biti i do 70 odsto. Veliki proizvođači uglavnom relativno dobro primenjuju agrotehniku te će kod njih pad biti nešto manji“, ističe Galetin.

On kaže da od mnogo čega zavisi prinos, da je suša zahvatila celu Srbiju, ali da će se prinosi, ipak, razlikovati od parcele do parcele.

„Kada posmatramo od parcele do parcele opet dobijamo različite rezultate, jer ima proizvođača koji primenjuju punu agrotehniku, koji ciljano gađaju hibride koji su otporniji na sušu i onih koji to ne rade, tako da se i tu pravi razlika u prinosima“, napominje Galetin.

On podseća da cenu kukuruza, kao i ostalih žitarica, diktira svetsko tržište jer je to berzanska roba.

„Prošle godine smo imali dobru situaciju jer kukuruz nije toliko dobro rodio u svetu pa je cena bila visoka, a mi smo u Srbiji imali dobar prinos. Tako da od tržišta zavisi, i od okolnosti na svetskom nivou, poput neizvesnosti zbog krize, sve to utiče na to da cene budu više“, naglašava Galetin.

Poljoprivrednici koji tek ulaze u njive i koji još nisu počeli berbu ne bi da licitiraju sa prinosom. Sigurno je, međutim, da će biti ispod proseka.

„Biće manji prinos sigurno, to malo što je „skinuto“ jako je šarenoliko, negde je rod jako mali, na nekim njivama prosečni prinosi su od 3.800 do 4.000 po lancu ili od šest do 6,5 tona po hektaru, a bilo je prinosa od svega tri tone po hektaru“, kaže Jovica Jakšić, predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Za konkretnije prognoze, kako kaže, još je rano jer su to sve još male površine, a berbu u njegovom kraju koči i kiša jer je veća vlaga.

„Lošiji je prinos nego prošle godine, ali koliko, znaćemo tek kada budemo završili berbu. Prošle godine je prosek bio od osam do 8,5 tona po hektaru, a 2020. godina je bila prosečna, dok je 2019. bila jako dobra“, ističe Jakšić.

On objašnjava da je prinos ispod proseka zbog toga što je proletos padalo dosta kiše, a letos kada je kukuruzu trebalo kiše zbog prašenja nije je bilo.

„Zato sada imamo situaciju da svakog četvrtog korena nema, a tamo gde ima korenja dešava se da klip nekoliko centimetara pri kraju nema uopšte zrna“, napominje Jakšić.

 

Cene na berzi

Trenutna cena kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu je 24 dinara po kilogramu bez PDV, dok je kilogram soje 71 dinar, a pšenice sa minimum 12 odsto proteina 25,60 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari