Sutra blokada puta ka Crnoj Gori 1Foto: Arhiva

Malinari Priboja i Prijepolja udruženi u organizaciju „Limska dolina“, zajedno sa malinarima iz Užičica najavili su za subotu 2. juna protest i blokadu puta.

Oni su nezadovoljni najavljenom cenom maline i traže da se utvrdi veća otkupna cena, a blokadu magistralnog puta ka Crnoj Gori vide kao jedini preostali vid borbe .

– U subotu u 14 časova, na ulazu u Prijepolje, preko puta katoličke crkve održaćemo veliki mirni protest. Osim malinara Priboja, Prijepolja i Užica imamo najavu dolaska iz Ivanjice i Arilja. Danas smo u Kraljevu na sastanku, u subotu će i oni biti na nogama. Verovatno i svi malinari iz Srbije , kaže za naš list Muaz Dedović, predstavnik udruženja „Limska doline“. Dodajući da ne pristaju na sadašnju cenu, Dedović poručuje da traže „akontnu otkupnu cenu koja zadovoljava poljoprivredne proizvođače, a to je minimum od 180 do 200 dinara“.

U Priboju je u toku podnošenje zahteva za isplatu naknade štete koju su zbog suše i drugih elementarnih nepogoda pretrpeli prošle godine. Malinari Priboja kažu da je to samo nadoknada za prošlogodišnju razliku u ceni koja je plaćana u Priboju u odnosu na onu koju su dobijali proizvođači maline u drugim krajevima Srbije i da oni ne mogu da očekuju da svake godine opština Priboj nju dotira kroz nadoknadu od vremenskih nepogoda i toplotnog udara, već da žele jasno utvrđenu otkupnu cenu na nivou cele države.

Na sastancima ovog udruženja koji su nedavno održani moglo se čuti nezadovoljstvo time što je kako kažu, do sada država uvek bila na strani hladnjačara i njihovog monopola, pa su tako oni bili u situaciji da ucenjuju proizvođače nerealnim otkupnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari