Svaki Indijac zakinut za 1.500 do 2.500 evra? 1

Pedesetak radnika iz Indije, koje je angažovala građevinska firma „Nikolić d.o.o.“ započelo je juče ispred sedišta gradske uprave u Kraljevu štrajk glađu.

Dok indijski radnici kao razlog svog protesta navode to da im nisu isplaćene četiri plate, vlasnica kraljevačkog preduzeća Nina Nikolić tvrdi da to nije tačno jer su svi oni dali otkaz još u martu.

– Indijske radnike firma „Nikolić d.o.o“ je zaposlila na izgradnji socijalnih stanova u Kraljevu. Poslednja zarada koja im je isplaćena je za februar. Nakon toga isplata ličnih dohodaka više nije bilo zbog čega su na leto radnici iz Indije prestali sa radom i zatražili od vlasnice preduzeća da im isplati sve zaostale zarade. Oni dolaze iz siromašnih porodica kojima je njihov rad u inostranstvu faktički jedini vid održavanja egzistencije. Zbog toga novac koji zarade, šalju svojim familijama u Indiju. Ako ne dobiju plate koje im „Nikolić d.o.o.“ duguje oni će se naći u velikom problemu kako da prehrane ukućane. Zbog odbijanja poslodavca da im isplati zaostale zarade oni su bili prinuđeni da započnu štrajk – kažu za Danas u organizaciji Astra, koja se bavi iskorenjivanjem radne eksploatacije i naglašavaju da su im se indijski radnici obratili za pomoć.

Oni su istovremeno o svojim problemima obavestili policiju koja se proglasila nenadležnom po tom pitanju, a potom i inspekciju rada u Kraljevu.

– Inspekcija rada je izašla na teren, ali nemamo informacije kakav zaključak je zauzela po pritužbi radnika iz Indije. Oni imaju podršku i građevinskog sindikata Indije koji je vlasti svoje zemlje obavestio o nezavidnom položaju u kome su se našli. Ovo nije prvi put da se radnici Indije žale na to da im firma „Nikolić d.o.o.“ ne isplaćuje zarade. S obzirom da ovim radnicima ta firma duguje svakom po 1.500 do 2.500 evra, a da zakonski ne snosi bilo kakve sankcije i nesmetano nastavlja sa radom stiče se utisak da ima dobru zaleđinu u vlasti – navode u Astri.

S druge strane, Nina Nikolić, vlasnica građevinskog preduzeća „Nikolić d.o.o.“ tvrdi da ta firma ne duguje bilo kakav novac radnicima jer su svi oni dali otkaz još u martu. I pored toga, prema njenim rečima, firma i dalje vodi računa o njihovoj ishrani i smeštaju, a pokušava i da im pomogne da se vrate u svoju zemlju.

– Oni su tada samovoljno prestali sa radom i zatražili da se vrate kući. Plate ne možemo da im isplatimo za period u kome su odbili da rade. Uplaćivali smo novac kao pomoć njihovim porodicama u Indiji, a radimo i na tome da im obezbedimo avionski povratak u zemlju. Tako će prva grupa tih radnika koji ne žele više da rade kući otputovati krajem avgusta. Sve troškove tog putovanja, avionske karte, testove na korona virus koje moraju da imaju, snosi naše preduzeće. Inače, u „Nikolić d.o.o.“ i dalje radi desetak radnika iz Indije koji nemaju nikakve primedbe – kaže Nina Nikolić.

Indijske radnike , firma „Nikolić d.o.o.“ je angažovala preko američke kompanije „Idea kapital“. Nina Nikolić je istovremeno i direktorka ogranka te kompanije u Srbiji.

Podsećanja radi, Danas je pisao u januaru da su se indijski radnici, koje je angažovala firma „Nikolić d.o.o.“, zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11 žalili da poslodavac kasni sa isplaćivanjem zarada, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja iako za to nema zakonski osnov i na loše uslove rada. Zbog toga su stupili u štrajk sa zahtevom da im zaostale zarade budu isplaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari