Sve više gostiju iz inostranstva 1Foto: Nenad Kovačević

Tokom protekle letnje turističke sezone, na Zlatiboru je boravilo dva odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, koja je po broju gostiju bila rekordna.

To je saopštila TO Zlatibor, uz podsećanje da ta planina privlači godišnje oko 300.000 gostiju, koji ostvare više od milion noćenja.

– S obzirom na to da je 2018. godina bila rekordna, povećanje broja turista tokom ove letnje sezone daje podstrek zlatiborskim ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i unapređuju sadržaje, saopštila je TO Zlatibor. Prema toj statistici, ovog leta je zabeležen porast broja turista iz Kine, Holandije, Nemačke, Austrije, Malte, Mađarske, Rusije, Izraela i Indije, a tradicionalni gosti su iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

– U julu je registrovano oko 3.000 gostiju iz Kine, a pretpostavlja se da je taj broj i veći, jer oni borave i u nekategorisanim i neregistrovanim objektima, navode u TO Zlatibor i dodaju da je ta planina jedna od najtraženijih destinacija za besplatne vaučere.

Sezona je bila uspešna i za zlatiborski kamp, kojim gazduje TO Zlatibor, u kome je, osim velikog broja individualnih turista, boravilo šest organizovanih grupa kampera iz Holandije. Uspešnoj sezoni su doprineli zanimljivi sadržaji i bogat program „Zlatiborskog kulturnog leta“, a Stopića pećina je i dalje najposećenija destinacija za koju je navedeno da će, već u septembru, oboriti prošlogodišnji rekord kada ju je posetilo više od 80 hiljada ljudi. Porast broja gostiju na Zlatiboru, kako ističu u TO, prate i nove investicije od kojih je najveći projekat „Gold gondola“, devet kilometara duga panoramska žičara, koja će povezati centar naselja sa najvišim vrhom Tornika, a čiju gradnju sa 13 miliona evra finansira Opština Čajetina. Gondola, koja će prevoziti do 600 osoba na sat, kako se ističe, trebalo bi da bude u pogonu do kraja ove godine.

Do kraja godine novi hoteli

U razvoj Zlatibora investiraju i hotelijeri, pa će do kraja ove godine biti otvoreni novi hoteli „Buket“ i „Central Inn“, kao i drugi deo nedavno izgrađenog hotela „Tornik“, koji će poslovati pod nazivom „Sky Tornik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari