Tabaković: Srbija ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiju, rekla je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, naglašavajući kako je nezadovoljna projekcijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će Srbija imati pad od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Tabaković je za RTS rekla da je NBS prethodno imala konzervativnu procenom brutonacionalnog dohotka od minus jedan odsto.

Mnogi su sumnjali da će se aranžman sa MMF održati, a sada smo na kraju drugog savetodavnog aranžmana, navela je Tabaković i podsetila da je zbog jedinstvene fiskalne politike i saradnje svih institucija na tom polju dobila naziv „čuvarkuća”.

Trošiti koliko zarađuješ je jedinstvena i usaglašena finansijska politike svih institucija, a pre svega Vlade i NBS. Zbog toga stabilan dinar više nikoga ne brine a što je najvažnije ni investitore koji ovde ulažu novac, naglasila je Tabaković.

Zaključno sa septembrom, dodala je ona, strani investitori već uložili 1,8 milijardi evra, a projekcija je da će do kraja godine to biti do 2,3 milijarde.

Kada je reč o spoljnom dugu, on neće preći 59 odsto, istakla je Tabaković i istakla da Srbija ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita i da NBS o tome brine i ima mehanizme da se održi sadašnji nivo problematičnih kredita.

Tabaković je sa žaljenjem konstatovala da banke nisu prihvatile preporuku NBS i da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10, a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente, istakla je Tabaković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tabaković: Srbija ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita”

  1. Gospođa Tabaković omogućava bankama da građanima naplaćuju lihvaerske kamate. U jutrošnjem interviju na RTS-u to je nedvosmisleno istakla.

  2. Tačno bi bilo reći da bankarski sistrem u bilansima ima 3,5% nenaplativih kredita. Vanbilans deo potraživanja jeste ralnost i postoji – o tome ne govori jer su to ogromne cifre. NBS je uvela propis da se iz bilansa posle relativno kratkog vremena potraživanje seli u vanbilans iako sudska naplata nije okončana. Na taj način se stalno smanju je procenat nenaplativih kreidta u bilansima banaka. Jedna obična kozmetika dobra za političke rasprave.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.