Tabaković: Svim raspoloživim merama očuvaćemo stabilnost finansijskog sistema 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Narodna banka Srbije (NBS) će reagovati svim raspoloživim merama da očuva finanisijsku stabilnost i nisku inflaciju, ne štiteći interese ni pojedinaca niti interesnih grupa već svih građana i privrede, rekla je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

Ukazujući da je inflacije sedmu godinu zaredom oko dva odsto, ona je izarazila očekivanja da će tako ostati i u narednom periodu, kao i da će devizni kurs i dalje biti stabilan, zahvaljujuću uređenim finansijama i sinhronizovanim merama centralne banke i Vlade Srbije.

„Stvorili smo stimulativan poslovni i investicioni ambijent, što se vidi po otvaranju velikog broja fabrika, smanjenju stope nezaposlenosti na ispod deset odsto i rastu investicija. Svi koji žele da rade imaju dobre uslove, iako ima oblasti gde je potrebno dalje unapređenje“, kazala je Tabaković. Dodala je da postoje oblasti gde reforme zahtevaju određeno vreme, resurse i strategije.

„Jačamo regulativu u monetarnoj oblasti u skladu sa najboljom praksom“, kazala je Tabaković. Po njenim rečima, neopravdane su kritike da NBS veštački jača dinar. „Bez intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu dinar bi bio još jači“, rekla je Tabaković i navela da je trošak vođenja monetarne politike sada više od četiri puta manji u odnosu na 2013. godinu.

Govoreći o digitalnoj ekonomiji ona je kazala da je NBS lider u toj oblasti i da je uveden instant sistem plaćanja koji traje manje od jedne sekunde, kao i instant plaćanje na mestu kupovine, preko mobilnog telefona.

Navela je da je udeo problematičnih kredita (NPL) smanjen na 4,1 odsto, što je za oko 80 odsto manje nego pre četiri četiri godine, dok je dinarska štednja u 2019. godini povećana za 30 odsto i na kraju te godine iznosila je 80 milijardi dinara, a sada, početkom februara je 83 milijarde.

Najavila je da će ove godine NBS uplatiti 70 odsto prihoda od poslovanja u republički budžet, tako da će biti više novca za nove investicije i rast zaposlenosti.a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari