Foto: EPA DJORDJE KOJADINOVIC

Prvo se na tviteru oglasio Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju, objavivši da je Telekom kupio Kopernikus upravo za toliko novca i to iz kredita od 600 miliona evra koji je ova kompanija podigla.

„Telekom uzeo 600 miliona evra kredit. Kupio Kopernikus -190 miliona evra, ali i Kurir za 25 i dao ponudu za kupovinu O2 i Prve“, deo je tvita Dragana Đilasa.

U odgovoru Telekoma na pitanje Danasa može se naslutiti da je ova cifra tačna.

„Kompanija Kopernikus Technology je kupljena po tržišnim uslovima i cenama. Kada se akvizira jedna kompanija uzima se u obzir više parametara, od broja korisnika usluga, infrastrukture, zaduženosti kompanije, potencijala daljeg rasta, kao i efekata sinergije dve mreže. Prilikom kupovine Kopernikus Technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Telekom Srbija platio je manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije“, navodi se u odgovoru Telekoma. Inače Kopernikus ima oko 200.000 pretplatnika pa tako izlazi da je 190 miliona evra zaista nešto manje od 1.000 evra po pretplatniku.

Takođe u Telekomu ističu da će „svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Kopernikus omogućiti Telekomu povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje“. U Telekomu ističu da je pre nešto više od mesec dana prodat najveći kablovski operator u Srbiji, pa je lako utvrditi opseg realnih tržišnih cena po korisniku.

„Takođe, treba imati u vidu da se prilikom akvizicija uvek angažuju renomirane revizorske kompanije, koje vrše procenu vrednosti kompanija koje su predmet akvizicija. Radi objektivnog informisanja javnosti i izbegavanja spekulacija, napominjemo da je Telekom Srbija na osnovu zaključenog ugovora o kupovini udela stekao vlasništvo nad ukupno 100 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology iz Beograda, od dosadašnjih vlasnika: poljskog investicionog fonda Abris, koji je kao većinski vlasnik posedovao 51 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology preko svog povezanog pravnog lica, kao i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto udela u kompaniji Kopernikusu“, navodi se u odgovoru Telekoma.

Oni ističu da je transakcija finansirana delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnog aranžmana, po izuzetno povoljnim tržišnim uslovima.

Inače prema podacima sa APR-a na dan 4. juna 2018. godine vlasnici Kopernikus Tehnology bile su dve kompanije, obe iz of-šor zona. Jedna je bila KPNK CY holding sa Kipra, a druga Kopernikus korporejšen iz Holandije. Inače na dokumentima kao opunomoćnik kompanije iz Holandije potpisan je Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS za Niš.

TS: Kupljen najperspektivniji kablovski operater u regionu

Najveća telekomunikaciona kompanija u Srbiji, Telekom Srbija, zvanično je postala vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Kopernikus Technology, navodi se u saopštenju Telekoma Srbija.

„Realizovanom akvizicijom Telekom Srbija povećao je svoju televizijsku korisničku bazu za oko 30 odsto i time povećao svoje učešće na tržištu televizije za sedam odsto. Od sada će i korisnici Kopernikus Technology imati pristup najnovijim tehnologijama i sadržajima koje pruža Telekom Srbija, a kao paket dobrodošlice dobiće 27 novih televizijskih kanala“, stoji u saopštenju najvećeg telekomunikacionog operatera u Srbiji.

Kopernikus Technology ima više od 200.000 televizijskih i internet korisnika, posluje u 60 gradova širom Srbije i pruža usluge televizije, interneta i fiksne telefonije, sa kvalitetnom infrastrukturom koja omogućava pružanje najsavremenijih usluga u više od 300.000 domaćinstava.

„Intenzivan rast korisničke baze od preko 25 odsto u poslednje dve godine, ubrzana digitalizacija i izgradnja optičke infrastrukture stvorila je od ove kompanije najperspektivnijeg kablovskog operatora u regionu. Odličan potencijal za dalji brzi rast korisničke baze izdvaja Kopernikus Technology u odnosu na druge kablovske operatore na tržištu“, zaključuju u Telekomu dodajući da su poslovni planovi Telekoma Srbija, koji predviđaju i akviziciju kablovskih operatora, usmereni ka pozicioniranju kompanije kao regionalnog lidera u oblasti telekomunikacija i deo su globalnog trenda ukrupnjavanja telekomunikacionog tržišta.