Vučić nije hteo da obelodani koji je od šest ponuđača bio najbliži kupovini („jer bih prekršio zakon“), ponovivši samo da je u pitanju američki investicioni fond. List Danas je ranije pisao o tome da je upravo jedan takav fond iz SAD – Kolbek, bio najbliži kupovini Telekoma sa ponudom od oko 1,47 milijardi evra (što je uključivalo i socijalni program od oko 70 miliona evra), dok se kao mogući kupac juče nezvanično pominjao i fond Apolo, koji je nastupao u saradnji sa Telekomom Slovenije. Premijer je istakao da je država mogla da pristiglu ponudu prikazuje lepšom nego što jeste, tako što bi u cenu uključila i iznos socijalnog programa, ali da nije htela to da radi.

– Dobili smo značajno bolju ponudu nego prošlog puta. Kada je 2011. prodavan Telekom, ponuda je bila 4,8 puta EBITDA, kada smo mi otkupljivali akcije OTE-a platili smo ih po ceni od 5,3 puta EBITDA, a reći ću vam da je prosečna vrednost po kojoj su prodavani operateri u našem regionu bila 4,8 puta EBITDA. Ovog puta, mi smo dobili ponudu od šest puta EBITDA – rekao je Vučić. EBITDA je računovodstveni termin koji označava dobit pre odbitka kamata, poreza, depresijacije i amortizacije.

Telekomova EBITDA je u prošloj godini bila 387,8 miliona evra, što znači da je američki kupac procenio vrednost cele kompanije na 2,33 milijarde evra.

– Vlada Srbije smatra da to nije dovoljno visoka ponuda, pa smo odlučili da ne pristupimo prodaji Telekoma. Ta odluka sa sobom nosi značajne rizike. Telekom nije naša srebrnina i moraćemo skoro sve da menjamo u njemu. Moraćemo da imamo profesionalni menadžment, da se tučemo na tržištu. Nismo smeli da se kockamo sa budućnošću Telekoma, a ova ponuda nije bila ona o kojoj smo razgovarali sa sindikatima, već malo ispod naših očekivanja. Zato ćemo u naredne tri, četiri godine morati da radimo mnogo više i bolje, kako bi naša kompanija dostigla bolju poziciju na tržištu. Nadam se da će oni koji su govorili o veleizdaji u slučaju da prodamo Telekom sada da ućute – rekao je Vučić i dodao da je „ubeđen da Srbija ima snage za to“.

Govoreći o „bolnim reformama“ koje čekaju Telekom, on je dodao da u toj firmi ima više zaposlenih nego što mu je potrebno i da će to pitanje „morati da bude rešeno“, ali i da će investicije u internet i drugu telekomunikacionu infrastrukturu morati da budu povećane.

– Moramo da uradimo sve što je potrebno da bi Telekom poslovao tržišno – dodao je premijer.

Premijer je rekao i da bi voleo da se reši pitanje malih akcionara u Telekomu, što je takođe predstavljalo problem. On je dodao i da su Vlada Srbije i Komisija za prodaju, odluku o odbijanju ponuda donele jednoglasno i da on „nije srećan zbog te odluke“.

U igri i manjinski paket

Vučić je istakao i da Vlada sada razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija u Telekomu i da ima više zainteresovanih investitora za takav udeo, dok je na pitanje da li je u svetlu ovakvog epiloga bilo racionalno to što je Telekom bio primoran da kupi 20 odsto sopstvenih akcija od OTE-a, rekao da bi „mogao mnogo toga da komentarišem o tome, ali se sedam dana lomim oko ove odluke, jer znam koji su rizici pred nama“.