TI: Po indeksu percepcije korupcije Srbija beleži najslabiji rezultat od 2012. godine 1Foto: Stanislav Miljoković

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 94. mestu od 180 zemalja i teritorija sa indeksom 38, pokazao je Globalni indeks percepcije korupcije 2020 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International, TI).

U odnosu na prethodnu godinu, Srbija je izgubila jedan poen i sada ima najslabiji rezultat od 2012.

Gledano prema poziciji na listi, Srbija 94. mesto deli sa osam zemalja među kojima su Kazahstan, Brazil, Surinam.

U izveštaju se navodi da najveći izazovi Srbije kada je reč o korupciji uključuju ozbiljna pitanja vladavine prava, kontinuiranu demokratsku eroziju i napore da se ućutkaju kritički glasovi.

Srbija je odgovarajući na kovid-19 preduzela neke kontroverzne korake, uključujući suspenziju parlamenta, uvođenje stroge zabrane kretanja (policijskog časa) i podsticanje nasilja nad demonstrantima, piše u delu izveštaja o percepciji korupcije u Srbiji.

Navodi se i da je vlada ograničila pristup informacijama o nabavci medicinske opreme i „osvetila se zdravstvenim radnicima koji su kritikovali njen odgovor na krizu javnog zdravlja“.

„Posle godina zanemarivanja, zdravstveni sistem zemlje testiran je kovidom-19 sa ozbiljnim posledicama. Korupcija ostaje prepreka medicinskoj specijalizaciji i napredovanju u karijeri“, navodi se u izveštaju TI.

Srbija i drugi sa Zapadnog Balkana svrstani su u region istočne Evrope i centralne Azije u kome je kovid-19 samo naglasio tekuće probleme upravljanja i strukturne probleme, istakao široko rasprostranjenu korupciju i pogoršao socijalno nezadovoljstvo.

Navodi se i da su neki politički lideri iskoristili krizu da povećaju svoju moć, uvedu ograničenja na već ograničeni pristup informacijama, uklone transparentnost iz propisa o javnim nabavkama i odreknu se mehanizma javne odgovornosti.

Ceo Zapadni Balkan – Crna Gora sa 45 poena, Albanija i Kosovo sa po 36 i Severna Makedonija i BiH sa po 35, ima problema sa borbom protiv korupcije, iako teži članstvu u EU.

Najveći gubitnik u regionu je BiH koja je od 2012. izgubila sedam poena.

Na globalnoj listi indeksa percepcije korupcije predvode Danska i Novi Zeland sa po 88 poena a slede Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska sa po 85 poena.

Južni Sudan i Somalija su na dnu liste sa po 12 poena.

Od 2012. godine 26 zemalja sveta je poboljšalo indeks a 22 zemlje, uključujući BiH, pokvarile su rezultat.

U izveštaju se ističe i da svaka kriza, pa i kovid-19, pokazuje koliko je veliki značaj transperentnosti i borbe protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari