Tončev: Cilj dostizanje prošlogodišnje robne razmene sa Austrijom od 1,2 milijarde evra 1Foto: MSP

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Ivica Tončev posetio je Ambasadu Republike Srbije u Beču.

Kako se navodi u saopštenju MSP, Tončev je posetio Beč da bi se upoznao sa načinom ostvarivanja diplomatsko-konzularnih obaveza tokom trajanja privremenih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa i bolesti COVID-19, posebno se interesujući o angažovanju Ambasade u cilju pomoći našim državljanima u Republici Austriji, pogođenim pandemijom.

U razgovorima vođenim u Beču Tončev je istakao da bi postepeno ublažavanje mera koje je Vlada Republike Austrije donela početkom maja, trebalo iskoristiti zarad podizanja privrednih aktivnosti na nivo koji je ostvaren tokom prošle godine.

Posebno je ukazao da, i pored posledica nastalih privremenim merama, zajednički cilj ostaje dostizanje prošlogodišnje robne razmene koja je prevazišla 1,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Tončev se interesovao i za aktivnosti naših klubova i udruženja u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije, te istakao važnost njihovog daljeg angažovanja u cilju negovanja odnosa Srba iz dijaspore sa maticom, kao i očuvanja naše tradicije i kulture u Republici Austriji.

Ambasador  Nebojša Rodić informisao je državnog sekretara o aktivnostima Ambasade za predstojeće parlamentarne izbore, kao i o činjenici da je Ambasada u Beču prva dobila saglasnost za otvaranje jednog biračkog mesta, kao i da je od zemlje domaćina već zatražena saglasnost za sprovođenje izbornih radnji.

Tončev je u razgovoru sa Rodićem detaljno upoznat i sa tim da Ambasada Republike Srbije u Austriji nije prekidala svoj rad ni jedan dan, već da su svi zaposleni, u znatno povećanom obimu, izvršavali svoje radne obaveze dosledno poštujući sve epidemiološke mere. Istovremeno, Ambasada je sve vreme bila u kontaktu i sa predsednicima srpskih klubova i udruženja u Austriji.

Boravak u Beču državni sekretar Tončev, koji je zadužen za nadzor rada diplomatsko-konzularne mreže Republike Srbije, iskoristio je da obiđe i Stalnu misiju Republike Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama i tom prilikom se upoznao sa načinom rada Misije u vanrednim okolnostima, izazvanim aktuelnom pandemijom.

Državni sekretar je razgovarao sa stalnom predstavnicom  Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasadorkom Roksandom Ninčić, o normalizaciji radnog procesa Misije nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, a u skladu sa zdravstvenom situacijom, propisima i epidemiološkim merama u Austriji, i ponudio svu neophodnu pomoć Ministarstva spoljnih poslova u daljoj primeni preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 nakon ukidanja vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari