U Dimitrovgradu od januara prerada otpadnih guma 1Foto: Pixabay/ MichaelGaida (Ilustracija)

Društvo za prikupljanje, transport, skladištenje i preradu svih vrsta otpadnih auto-guma „ECO RUBBER L&D DOO DIMITROVGRAD“ je počelo postavljanje opreme za preradu otpadnih guma.

Slobodna zona Pirot je saopštila da je postavljanje opreme vrednosti milion evra u Dimitrovgradu počelo odmah po izdavanju odgovarajućeg rešenja Ministarstva finansija Srbije.

Početak prerade otpadnih guma u Dimitrovgradu se očekuje uskoro, početkom 2020. godine.

Kompanija će proizvoditi sirovinu od gume za razne proizvode široke namene, kao što su paneli za zaštitu od buke, podloge za terene sportskih i dečijih igrališta.

Slobodna zona Pirot je saopštila da izgradnja tog pogona u Dimitrovgradu predstavlja veliki doprinos zaštiti životne sredine.

Rad u režimu Slobodne zone Pirot, pored pogodnosti za uvoz opreme za proizvodnju, omogućiće kompaniji „ECO RUBBER L&D DOO DIMITROVGRAD“ i ostale pogodnosti u bescarinskom režimu kao što su usluge organizacije međunarodnog transporta i carinskog zastupanja.

Vlada Srbije je početkom septembra odobrila proširenje Slobodne zone Pirot na još 17 hektara, jer na postojećoj lokaciji nema više slobodnih mesta, a prvi put se zona širi na dve opštine, Babušnicu i Dimitrovgrad čime Slobodna zona Pirot postaje Okružna zona.

Zona u Pirotu, koja je sada na 150 hektara, biće proširena za još dva, a po pet hektara će biti veće zone u Dimitrovgradu i u Babušnici“.

U Dimitrovgradu će biti „grinfild“ – novi objekti, a u Babušnici će se za nova ulaganja koristiti postojeći objekti (braunfild investicije).

U Dimitrovgradu i Babušnici će poslovati po dve kompanije, dok u Slobodnoj zoni Pirot posluje 25, od kojih je najveća „Tigar Tajers“ francuske kompanije „Mišlen“, sa 3.000 radnika.

U pirotskoj zoni je i pet bugarskih proizvodnih i 12 trgovinskih firmi, i po jedna ruska, francuska i druge, sa 6.500 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari