Posle dobijanja izvozne dozvole Zastava Oružje će tokom naredne sednice isporučiti prvi kontingent naoružanja i vojne opreme Jermeniji. U kragujevačkoj fabrici kažu da je dve trećine oružja namenjenog Jermeniji, u vrednosti od oko dva miliona dolara, proizvedeno u drugoj polovini prošle godine, ali da će naredne nedelje Ministarstvu odbrane te zemlje, zbog načina transporta (avionom), biti isporučena jedna trećina pripremljenog naoružanja.

Posle dobijanja izvozne dozvole Zastava Oružje će tokom naredne sednice isporučiti prvi kontingent naoružanja i vojne opreme Jermeniji. U kragujevačkoj fabrici kažu da je dve trećine oružja namenjenog Jermeniji, u vrednosti od oko dva miliona dolara, proizvedeno u drugoj polovini prošle godine, ali da će naredne nedelje Ministarstvu odbrane te zemlje, zbog načina transporta (avionom), biti isporučena jedna trećina pripremljenog naoružanja. Druga trećina oružja biće izvezena u februaru, a treća početkom aprila.
Zastavina Fabrika oružja potpisala je sredinom prošle godine dva ugovora sa Ministarstvom odbrane Jermenije u iznosu od oko 2,6 miliona dolara. Vlada Srbije je početkom januara, posle dobijene saglasnosti Rusije, odobrila mesecima pre toga zabranjeni izvoz Zastavinog oružja u Jermeniju, a Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom je, odmah potom, kragujevačkoj fabrici izdalo jednu od dve tražene izvozne dozvole, i to za isporuku oružja od 1,75 miliona dolara. U Zastava Oružju kažu da sa izvesnošću očekuju da će dozvolu za realizaciju drugog ugovora sa Jermenijom, vrednog oko 900.000 dolara, dobiti sledeće nedelje. Zastavino naoružanje je, inače, namenjeno pograničnim jedinicama Vojske Jermenije.
Beograd – Javno preduzeće Putevi Srbije potpisalo je juče ugovor s konzorcijumom kompanija Intermost, Frajsinet i CIE o izgradnji drumsko-železničkog mosta „Sremska Rača“ na reci Savi, ukupne vrednosti oko 11,5 miliona evra. Na konferenciji za novinare u Beogradu rečeno je da će radovi na izgradnji mosta koji će povezeti Srbiju i Republiku Srpsku trajati 330 dana, a počeće odmah posle izdavanja potrebnih dozvola. Oko 60 odsto novca za taj projekat izdvojeno je iz Nacionalnog investicionog plana, a ostatak bi trebalo da obezbedi Javno preduzeće Putevi Srbije iz sopstvenih sredstava i kredita. Na tenderu za izgradnju mosta dugog 400 metara i širokog 10,9 metara, koji će imati dve kolovozne i jednu pešačku traku, učestvovali su i nemačka kompanija DSD i domaća preduzeća Goša i Mostogradnja. Poslovodstvo Puteva Srbije najavilo je da će u februaru biti otvoreni pretkvalifikacioni tenderi za obnovu deonice autoputa kroz Beograd od Aerodorma Nikola Tesla do Bubanj Potoka i kružnog puta. Kako je rečeno, radovi će biti finansirani kreditima Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz učešće Puteva Srbije i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari