Niš: Aerodrom poslednja kota odbrane egzsitencije 1Foto: Arhiva

Oko 1.500 Nišlija po drugi put je protestvovalo na Trgu kralja Milana i ispred Gradske kuće u Nišu zahtevajući od lokalne vlasti da ni po koju cenu Republlici Srbiji ne prenesu vlasništvo i upravljanje nad Aerodromom „Konstantin Veliki„ u Nišu.

Nišlije su ponovo zahtevale da gradonačelnik Niša Darko Bulatović i svi gradski većnici podnesu ostavke jer su prošlog petka na „preporuku“ Vlade Srbije odlučili da bez naknade Niški aerodrom ustupe državi.

– Ne samo što gradonačelnik Niša i gradski većnici moraju da podnesu ostavke, već I svi odbornici moraju da daju neopozive ostavke i da ne održe sednicu na kojoj će se glasati o tom sramnom predlogu Gradskog veća. Predaja Aerodoma u Nišu je zakivanje poslednjeg eksera u kovčeg niške privrede. Već je uništena celokupna niška priveda-Elektronska i Mašinska industrija, Jastrebac, Građevina, Niteks… prodali su Duvansku industriju. Aerodrom je poslednja kota odbrane naše egzsitencije – poručio je Đokica Joanović, univerzitetski profesor i član IO Udruženog pokreta slobodnih stanara(UPSS).

Nišlije su prekidale Jovanovićev govor i uzvikivali “lopovi, lopovi”,” ua, ua”, “ aerodrom je naš”, “ Niš je naš grad” … Mnogi građani Niša su u znak protesta duvali u pištaljke.

Rastislav Dinić, iz UPSS obavestio je Nišlije da su im podršku pružile mnogobrojne građanske organizacije iz Srbije poput “Beograda na vodi”, Lokalnog fronta” iz Kraljeva, antifašista iz Zrenjanina.

– Kolege iz Zrenjanina nam poručuju da moramo da istrajemo u našoj borbi. Nama uzimaju aerodrom, a Zrenjaninu hoće da otmu ime. I da ponište celokupnu antifašističku borbu Zrenjaninaca u Drugom svetskom ratu. Nema više ćutanja, neće im to proći – rekao je Dinić.

Miloš Bošković, narodni poslanik “ Dosta je bilo”, koji je podneo ostavku I vratio mandat, napomenuo je da “ ima nepotvrđene informacije da gradonačelnik Niša plaši odbornike da će ako ne predaju Aerodrom grad bankrotirati i da će oni ostati bez plata.

-Kažu da Niš nema para da održava svoj aerodrom. Kako to da Republika ne može Nišu da da sredstva za Aerodrom nego mora da ga otme. Uostalom, Aerodrom u Nišu je 2016. godine imao kapital od dva miliona evra – rekao je on.

Mladen Jovanović, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, zapitao je kako to država može da ulaže u Beograd na vodi, a Nišu mora da oduzme Aerodrom.

– Pre dva meseca u dugoročnom Planu za Niški aerodrom je navedeno da ima odlične uslove za rast I razvoj i da će donositi profit, a sad odjednom ima veliki gubitke i mora mnogo da se uloži u Niški aerodrom. To je zato što je Vučić odlučio tako zbog nedavne koncesije za Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ – konstatovao je on.

Organizatori su zakazali novi protest za sutra na istom mestu, na Trgu kralja Milana u 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari