U Nišu nešto više od 21.000 turista za šest meseci, u Niškoj Banji 300 1Niš ilustracija Foto: FoNet/ Konstatin Kamenov

U prvoj polovini ove godine grad Niš posetilo je 21.525 turista što je za 62,6 odsto manje nego u istom periodu 2019, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U prvoj polovini ove godine grad Niš posetilo je 21.525 turista što je za 62,6 odsto manje nego u istom periodu 2019, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U prvih šest meseci ove godine turisti su imali u Nišu 10.668 noćenja, 72,3 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

Tokom juna je u Nišu zabeležena poseta 4.158 gostiju, a oni su ostvarili 6.130 noćenja, što je pad od 66,4 odsto, odnosno 65,6 odsto.

Prema zvaničnoj statistici Nišku Banju je u junu posetilo svega 11 turista, što je 97,5 odsto manje nego istog meseca prošle godine.

U prvoj polovini godine u toj banji bilo je 311 gostiju, što je pad od 75,2 odsto.

Po broju turista, Niška Banja se nalazi među tri naslabije posećena banjska mesta u Srbiji.

Manje turista od Niške Banje imale su još samo banje Rusanda – 276 i Mataruška banja – 32.

Najposećenije su Vrnjačka Banja koja je u prvoj polovini godini imala 64.237 gostiju i Sokobanja koja je imala 30.807 gostiju.

Po broju turista u Srbiji prednjači Beograd sa 179.126 posetilaca u prvoj polovini godine, za njim Zlatibor sa 71.584 posetilaca, Vrnjačka Banja sa preko 64.000 gostiju i Kopaonik sa 62.113.

Zbog pandemije korona virusa broj turista u prvih šest meseci ove godine, manji je 42,5 odsto nego prošle godine i iznosio je 780.785.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “U Nišu nešto više od 21.000 turista za šest meseci, u Niškoj Banji 300”

 1. Tamo gde su ispljuvci, pikavci, konjski i pseći izmet, razbacana ambalaža i hirurške maske, osnovno obelžje grada i banje jasno je da ne možemo očekivati turiste. Imamo mi komunalnu inspekciju i policiju, izgled grada i banje govore da ni za hladnu vodu u slavinama njihovog poslovnog prostora ne zarade svojim radom, a ne nešto više.
  Arheološko nalazište Medijana godinama je zatvoreno, u Tvrđavu se ne ulaže, što je za sada bolje, da je ne bi genijalci nadogradnjom oskrnavili.
  Blizina Niškog kliničkog centra i Instituta NiškaBanja trebalo bi da garantuju pune banjske kapacitete, ali u stare hotele mora da se ulaže, ako želimo goste.
  Niška Banja nema akva park, za razliku od Doljevca čijeg predsednika opštine nišlije ismevaju zbog obrazovanja, a naši akademski obrazovani gradonačelnici, među kojima i jedan lekar, nisu bili sposobni da pokrenu Banju.
  Ne da nema turista u Nišu, nego je u Nišu sve manje nišlija. Iseljavanje ne mogu da spreče veće kablomotačke i krojačke radionice za koje je država dala masne podsticaje.
  Dok ne dođe do decentralizacije države, dok ne dobijemo pravo direktnog izbora predsednika opština, gradonačelnika i poslanika, do tada će se svi gradovi i banje u Srbiji urušavati, jer postavljenicima je jedini zadatak da brinu da Beogradu ostane što više novca, na uštrb investicija u njihovim opštinama i gradovima.

  • Bravo!
   Niš Nišlijama!
   Siromašni smo al nekako će se snađemo. Samo nemojte naše da uzimate, a još bolje vratite ono što ni uzeste!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.