U Srbiji u prvom kvartalu broj zaposlenih radnika manji za 60.800 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Broj nezaposlenih u Srbiji u prvom kvartalu ove godine je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u poređenju na poslednjim kvartalom 2019. godine opao za 3.800, ali je broj zaposlenih smanjen za 60.800, rekla je danas saradnik Fondacije Centra za demokratiju Sarita Bradaš.

Bradaš je agenciji Beta rekla da je u poslednjem kvartalu 2019. godine bilo zaposleno 2.938.200 radnika, a u prvom 2020. godine 2.877.400.

Takva nelogičnost se, prema njenim rečima, može objasniti činjenicom da je dobar deo radnika koji su ostali bez posla u vreme vanrednog stanja koje je počelo 15. marta zbog pandemije, odustao od traženja posla, pa nije registrovan kao nezaposlen u RZS.

„Ti radnici, koji su ostali bez posla, ako četiri nedelje nisu aktivno tražili posao prešli su u ‘neaktivnost’ i ne računaju se kao nezaposleni“, rekla je Bradaš.

Dodala je da takva razlika u smanjenju broja zaposlenih izmedju prvog kvartala 2020. i četvrtog kvartala 2019. ne može da se tumači sezonskim oscilacijama jer ni do sada nisu bile tolike.

Ako se, kako je rekla, posmatra poslednji kvartal 2018. godine i prvi 2019. razlika u broju zaposlenih je samo 6.900.

Bradaš je rekla da od 60.800 radnika za koliko je smanjen broj zaposlenih u formalnom i neformalnom sektoru najveći broj njih je ostao bez posla (51.400) u neformalnom sektoru.

Od tih 51.400 ljudi koji su ostali bez posla najveći broj je onih koji su bili samozaposleni, ali van sektora poljoprivrede, uglavnom u malim, preduzetničkim radnjama.

Bradaš je rekla da tačne podatke o broju radnika koji su ostali bez posla ima Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja na osnovu odjava poslodavaca o broju radnika koji su ostali bez posla, a radili su na neodredjeno ili odredjeno vreme ili po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari