Udruženi sindikati Srbije "Sloga": Ne kažnjavati konobare 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas nadležne državne organe, posebno komunalnu miliciju da iz bilo kakvog sankcionisanja na „korona žurkama“ u ugostiteljskim objektima izuzmu zaposlene konobare, kuvare i drugo osoblje, jer su oni primorani da rade zbog straha od gubitka posla.

Ovaj zahtev se odnosi samo na one zaposlene koji su prijavljeni i imaju validne ugovore o radu u ugostiteljskim objektima koji se zateknu u kršenju epidemioloških mera.

Krivična ili prekršajna odgovornost je isključivo na preduzetniku ili odgovornom licu u pravnom licu koji je odlučio da lokal radi suprotno zakonu, kao i gostu koji je zatečen u lokalu, međutim, ne i zaposlenom koji je „prinuđen“ da taj posao svakodnevno obavlja, navela je „Sloga“.

„Ovo tražimo zato što je praksa pokazala da radnici širom Srbije uprkos zakonima i institucijama koje bi trebalo da ih štite od nesavesnih poslodavaca nemaju zaštitu, posebno u uslovima pandemije čega smo svedoci od samog početka pojavljivanja korone“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari