Protest CarGo 1. marta ispred Vlade Srbije 1Predstavnici CarGo Foto: Medija centar (arhiva)

Udruženje građana „Kar Go“ pozvalo je građane Beograda da sutra u 15 časova dođu na protest „Budućnost Srbije – Borba protiv mafije“ ispred Vlade Srbije.

Kolona vozila krenuće sutra u 12 časova sa Novog Beograda, nakon čega će produžiti ka Vladi Srbije, a usput će napraviti „pauzu ispred Skupštine grada Beograda kako bi pozdravili „gradskog čelnika“.

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „Kar go“, rekao je danas na konferenciji za novinare da je jedan od glavnih ciljeva protesta smena ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović „jer je zloupotrebila institucije i prevarila građane, a sve u cilju zaštite taksi mafij“.

On je rekao da je reč o borbi za „ za modernu i digitalnu Srbiju, za sve mlade ljude, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje“, odnosno „kako bi se stalo put taksi mafiji koja vodi glavnu reč u državi“.

– „Kar go“ se od samog početka zalaže da kroz institucije dođe do rešenja, ali nikada nismo dobili nijedan odgovor od ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović te smo se stoga rešili da organizujemo protest – objašnjava Vučić.

Prema njegovim rečima ministarka MIhajlović oformila je Radnu grupu koja ima za cilj gašenje Udruženja građana Kar go, jer ima nadležnost da „trajno oduzima vozila članovima udruženja i da u svakoj akciji oduzimanja učestvuje prikriveni islednik“.

– Ta Radna grupa ima zadatak da zabrani medijima da pišu o „Kar go“ kompaniji i udruženju. Ministarka Mihajlović je čak najavila da će kontaktirati Google da ugasi aplikaciju „Kar go“. Gde živite vi, gospođo ministarka? U Severnoj Koreji? Od Beograda pravite logor, da bi taksisti mogli da rade šta hoće – zapitao se Vučić .

On je istakao da je vrlo simptomatično i čudno to što iako se u Beogradu znatno povećao broj turista istovremeno nije porastao i broj taksista iako je to u takvoj situaciji neophodno. Vučić smatra da i taj podatak jasno ilustruje da postoje krugovi kojima nije u interesu da se na tržištu pojave novi prevoznici.

Direktor „Kar go“ Vuk Guberinić istakao je da kompanija nije taksi udruženje i da se ne bavi taksi prevozom i istakao da „Kar go“ u Srbiji ima najviše digitalnih transakcija, a ministarka Mihajlović hoće da ugasi aplikaciju.

– I da želimo da delujemo kao taksi udruženje nismo sigurni da bi smo dobili mogućnost za tako nešto jer u Beogradu postoji ograničen broj taksista. Sa druge strane ne želimo da budemo taksi udruženje jer nećemo da vozači članovi našeg udruženja građana imaju baždarene taksimetre, nećemo da koristimo radio mrežu kada postoji Internet i želimo da cene vožnje mogu da se formiraju slobodno a ne da postoji iznos ispod koje se ne može ići – istakao je Guberinić.

Na pitanje da li će se pridružiti učesnicima protesta „1 od 5 miliona“ Guberinić je odgovorio odrečno obrazloživši to time da ih organizatori protesta „1 od 5 miliona“ nisu kontaktirali u vezi toga, a razlog je i taj što je reč o političkoj manifestaciji čiji su zahtevi vezani za vlast dok su zahtevi „Kar Go“ usmereni isključivo ka nesmetanom funkcionisanju slobodnog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari