Udruženje sindikata penzionera: Vratiti sva prava koja smo imali do juna 2014. 1Foto: Stefana Savić

Udruženje sindikata penzionera Srbije saopštilo je danas, povodom „nejasnih obrazloženja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa penzijama“, da nastavlja borbu da se penzionerima Srbije u potpunosti vrate sva prava koja su imali do juna 2014. godine.

To, kako se navodi u Proglasu penzionerima Srbije, podrazuma vraćanje na osnovni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, da se ponovo uspostavi sistem usklađivanja penzija sa troškovima života dva puta godišnje, a koji neće zavisiti od volje jednog čoveka i da se poništi sadašnja struktura Upravnog odbora PIO fonda, u kome Vlada ima većinu.

Sindikat penzionera Srbije odavno ne veruje rečima Aleksandra Vučića, ranijeg prvog potpredsednika Vlade, potom premijera, a danas Predsednika Republike, koji je tvorac ideje da se finansijski problemi Srbije rešavaju otimanjem lične svojine penzionera, navodi se u saopštenju.

Borićemo se svim sindikalnim sredstvima, samostalno, ali i uz pomoć drugih sindikata i nevladinih organizacija, kao i Evropskog sindikata penzionera FERPA da se Zakon o privremenom načinu isplate penzija poništi, da se svim oštećenim penzionerima, odnosno članovima porodica, ako su u međuvremenu umrli, vrate oduzeta sredstva, sa pripadajućom zakonskom kamatom, a da se povećanja penzije do kojih je dolazilo u međuvremenu svim penzionerima ukomponuju u usklađivanja kojih je trebalo da od 2014. godiine do danas bude bar osam puta.

Sindikat postavlja pitanje zašto Ana Brnabić nije odgovorila na pitanje Karle Kantone, generalne sekretarke FERPA, „kada će se ukinuti zakon o smanjenju penzija i kako će se obeštetiti penzioneri“.

Naša akcija „Od PIO fonda do Strazbura“ i započeti sudski procesi nastavljaju se bez obzira na izjave koje su se pojavile u javnosti, jer više ne možemo verovati nikome, ni Ustavnom sudu, ni drugim urušenim institucijama, ističe sindikat.

Dodaje se i da sindikat ne priznaje odluke UO PIO fonda donete na sumnjivim telefonskim sednicama da se banje ustupe Vladi, jer su te odluke doneli članovi UO koje je prethodno u taj isti odbor imenovala Vlada Srbije.

Dalje ruke od tuđe imovine, jer ćete zbog ovoga morati da odgovarate! Kad-tad, ističe se u Proglasu.

Penzionerima se u proglasu poručuje da borba nije završena, jer „Ništa nije gotovo – dok ne bude gotovo“. Nema povlačenja, nema predaje!

I kad vas sledeći put Sindikat penzionera pozove na protest, ili protestnu šetnju zbog dubokog i dugo godina taloženog nezadovoljstva načinom na koji živimo – odazovite se. I povedite decu i unuke. Ovo je borba i za njihovu budućnost, navodi se u Proglasu Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari