Ugovori sa 25 korisnika za pokretanje posla 1Potpisivanje ugovora Foto: Z. Panić

U Pirotu je danas 25 gradjana potpisalo ugovore o donaciji u okviru podrške zapošljavanju i samozapošljavanju projekta HELP-a “Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Projekat je namenjen smanjenju siromaštva i uključivanju marginalizovanih, manjinskih i drugih ugroženih grupa stanovništva u socio-ekonomski život. Projekat finansira Švedska agencija za medjunarodni razvoj i saradnju Sida, a sufinansira Grad Pirot. Vrednost projekta u Pirotu je 75 hiljada evra, učešće Grada je oko 12 hiljada evra.

Među podržanim korisnicima u Pirotu, koji će se baviti zanatskim, poljoprivrednim i uslužnim delatnostima, je 20 Roma. Od ukupnog broja podržanih korisnika je 9 žena i 16 muškaraca. Podeljeno je 12 grantova na 1.500 evra, 11 na 2.400 eura i dva granta na 3.600 evra.

-Želim da čestitam svima koji su se ohrabrili da uplove u preduzetničke vode. Za taj potez je potrebna izvesna doza hrabrosti, treba imati dobru ideju i ja vam želim da dobro poslujete i da uskoro smognete snage da se nađete i u ulozi poslodavca, odnosno da uposlite nove ljude. Zahvaljujući veoma dobroj saradnji Grada i HELP-a, u Pirotu praktično oformljena čitava fabrika sa poslom za 450, gotovo 500 ljudi.

Nekih 400 porodica je zahvaljujući ovoj plodotvornoj saradnji obezbeđeno održivim prihodom što je veoma važno rekao je  gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Maša Bubanj iz organizacije HELP kazala je da je ovo 12. projekat koji se realizuje sa Gradom Pirotom.

Ovaj projekat finansira SIDA – Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj i naravno Grad Pirot učestvuje kao i u svim drugim projektima.Oni dobijaju opremu za pokretanje posla u ovim delatnoszima.-rekla je Maša Bubanj.

Projekat „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi nemačka organizacija „Help – Hilfe zur Selbsthilfe“, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida. Projekat ukupne vrednosti 2.056.000,00 evra Help realizuje od oktobra 2017. do septembra 2020. godine u 19 opština i gradova u Republici Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari