Umesto odluke - audio zapis 1Foto: STARSPORT

Ni posle jučerašnje konferencije za medije nije postalo mnogo jasnije kako je, bez odluke Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, u septembru 2017. formirano preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020 Beograd“…

… na čiji je račun Ministarstvo omladine i sporta u oktobru prošle godine prebacilo 143 miliona dinara namenjenih organizaciji Univerzijade. Siniša Jasnić, koji je predsednik USSS ali i direktor i jedini zastupnik osnovanog preduzeća, novinarima je pokušao da objasni legalnost procedure koja se bazira ne na odluci o osnivanju preduzeća, već na audio snimku sa sednice Skupštine. On je najavio i da se nakon „neistina i izmišljotina o svojoj prošlosti, kojima je ovih dana izložen u pojedinim medijima, više neće oglašavati“.

Više svetla pokušali su da daju i članovi Nadzornog odbora USSS.

– Na osnovu uvida u snimak sa Skupštine, koji smo nekoliko puta preslušavali, zaključili smo da je sve regularno u funkcionisanju USSS-a i da je sve regularno u proceduri osnivanja firme zadužene za organizaciju Univerzijade 2020. Naime, pod tačkom pet bio je razmatran i usvojen program rada i finansijski plan, koji je podrazumevao osnivanje firme – objasnio je Branislav Tešić, predsednik NO USSS-a, ali je na direktno pitanje novinara da li je Skupština usvojila i posebnu odluku o osnivanju tog preduzeća, kako to zakon nalaže, priznao da su audio zapis smatrali dovoljnim.

Jasnić je dodao i da „konkretnu odluku Skupština USSS nije ni mogla da usvoji, jer se ona sastaje jednom godišnje, i da će taj dokument biti na dnevnom redu redovne sednice koja bi trebalo da se održi sutra“.

To međutim ne misle članovi Skupštine, i svih 14 delegata sporne sednice iz februara prošle godine, koji su pre dvadesetak dana potpisali izjavu u kojoj tvrde da to telo nikada nije razmatralo odluku o osnivanju privrednog društva, kao i da nikada zvanično od Jasnića nisu dobili informaciju da je društvo osnovano, da je on direktor, niti da je Ministarstvo uplatilo novac za organizaciju Univerzijade. Delegati su u potpisanoj izjavi najavili i da će taj dokument predati nadležnim organima, kao i da neće učestvovati u radu redovne Skupštine, već samo vanredne na kojoj bi bilo raspravljen ovaj problem.

Šta je savez, a šta udruženje

Na pitanje Danasa da li je u sukobu interesa s obzirom na to da zakon zabranjuje angažovanje funkcionera u dva i više saveza, a on je osim predsednika USSS i potpredsednik Tekvondo asocijacije Srbije (TAS), Siniša Jasnić je odgovorio da nije, „jer USSS nije savez nego udruženje“. Tvrdi i da kroz ukupan rad ne favorizuje tekvondo, a na pitanje da li je na Upravnom odboru TAS takođe doneta odluka o osnivanju preduzeća za organizaciju Evropskog seniorskog šampionata 2020, potvrdio to, ali je negirao da će i tu da bude direktor.

„Ne vidim sebe u tom preduzeću“, kaže Jasnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari