Unija poslodavaca Srbije traži dodatne olakšice za privredu i reorganizaciju Kriznog štaba 1Sednica Kriznog štaba Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (arhiva)

Unija poslodavaca Srbije (UPS) danas je od Vlade Srbije zatražila dodatne olakšice za privredu u vreme pandemije korona virusa i apaelovala da Krizni štab bude reorganizovan.

Predsednik Izvršnog odbora UPS Andreja Brkić rekao je na konferenciji za novinare Krizni štab treba da bude Medicinski štab i da bude zadužen za zdravstvene i medicinske aspekte pandemije.

On je istakao i da su mere mere Kriznog štaba delovale nejasno i dvosmisleno, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovanja firmi.

„Moramo institucijama vratiti njihove uloge za dalje upravljanje državom, ekonomijom, zdravstvenim i obrazovnim sistemom i drugim važnim segmentima“, naveo je Brkić.

Prema njegovim rečima neophodno je da se Vlada kroz redovne konsultacije osloni na podršku tela u kojima aktivno učestvuje, kao što je Socijalno-ekonomski savet, u kome privreda i poslodavci mogu da pomognu konkretnim rešenjima, velikim poznavanjem svakodnevne prakse u poslovanju domaćih firmi.

Neki od predloga mere koje je UPS predložio Vladi jesu smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 odsto u delatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i oslobadjanje plaćanja poreza na dobit u najugroženijim sektorima kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad.

Zatraženo je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen, odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje.

Na spisku predloženih mera je i obustavljanje uvodjenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou i oslobadjanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini, taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

Direktorka Sektora za članstvo UPS Ljiljana Pavlović rekla je da istraživanje te organizacije iz oktobra 2020. godine pokazalo da poslodavci smatraju da im je za vraćanje u normalne tokove poslovanje potrebno šest do 12 meseci.

„Analiza koju smo sproveli je takodje pokazala da je oko 70 odsto od ukupno privrednih društava u Srbiji, imalo manjak prihoda“, navela je ona.

Prema njenim rečima iz UPS je predloženo donošenje dugoročnih mera u smislu organizacije rada, ali i ukupnog života, umesto kratkoročnih rešenja, pomoći i zatvaranja.

„Krizni štab je doneo mere koje nisu jasne i precizne, te poslodavci nisu sigurni na koga se te mere zapravo odnose. Mere se donose od danas za sutra, gde privrednici nisu imali vremena da organizuju svoje poslovanje, radili su nabavke ne znajući da će biti zabranjen rad“, zaključila je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari