UNS: Banka diskriminiše udruženja 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se obratilo poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković zbog diskriminatorske politike Rajfajzen banke da „ne odobrava kredite udruženjima građana“.

U saopštenju UNS je naveo da je poverenici poslao i dokumentaciju koja potvrđuje takvu politiku Rajfajzen banke i pritužbom zatražio da spreči takvo kršenje prava.

UNS je u avgustu prošle godine zatražio kredit od Rajfajzen banke, što je ona odbila sa obrazloženjem da je „poslovnom politikom banke odlučeno da se delatnost udruženja do daljeg kreditno ne finansira“.

Zbog takve odluke UNS je uputio prigovor banci i ukazao joj na nezakonito i diskriminatorsko postupanje, a osim poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ranije se tim povodom obratio i Narodnoj banci Srbije i zaštitniku građana.

U pritužbi poverenici UNS je istakao da ga je Rajfajzen banka diskriminisala isključivo zbog oblika organizovanja, odnosno zato što je registrovan kao udruženje građana.

UNS je podsetio i da je kredite kod te banke do sada podizao nekoliko puta i sve ih na vreme i uredno vraćao, kao i da je vrednost UNS-ove imovine skoro 60 puta veća od iznosa traženog kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari