Uvoz i dalje veći od izvoza 1Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Srbija je, uprkos povećanju ukupne robne razmene sa svetom od januara do avgusta, i dalje u trgovinskom deficitu, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Od januara do avgusta 2018. godine ukupna robna razmena Srbije sa svetom porasla je za 11 odsto na godišnjem nivo i dostigla 24,88 milijardi evra, ali je Srbija i dalje u spoljnotrgovinskom deficitu.

Srbija je izvezla robu ukupne vrednosti 10,73 milijarde evra, što je za 8,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je u istom razdoblju iznos uvoza 14,15 milijardi, a povećanje je 13 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je 75,8 odsto i manja je u opdnosi na prošlogodišnjih 79 odsto, objavio je Repubički zavod za stattistiku.

Posmatrano po regionima, najveće učešće u izvozu Srbije ima Vojvodine (34,1 odsto), sledi Beogradski region (26,9 odsto), Region Šumadije i Zapadne Srbije (23,1 odsto), Region Južne i Istočne Srbije (15,9 odsto).

Po uvozu prednjači Beogradski region (46,1 odsto), slede Vojvodina (28,7 odsto), Šumadija i Zapadna Srbija (15,3 odsto), Južna i Istočna Srbija (9,3 odsto), dok oko 0,5 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari