Vansi: Hoćemo 15 miliona putnika na "Nikoli Tesli" 1Foto: Tviter/Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić je danas i simbolično predala na upravljanje beogradski Aerodrom Nikola Tesla francuskoj kompaniji Vansi, mada je Vansi erports stvarno preuzeo upravljanje još 22. decembra dan nakon uplate koncesione naknade od 501 milion evra.

„Vansi je naš strateški važan partner koji će, zajedno sa nama, dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu“, kazala je Brnabić, istakavši da je partnerstvo sa Vansijem prva koncesija u istoriji Srbije. Ona je dodala da je Vlada Srbije tražila partnera koji je „jednako ambiciozan i jednako posvećen ostvarivanju vizije Beograda i Srbije kao centra vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu“ i da ga je našla u Vansiju.

Predsednik kompanije „Vansi erports“ Nikolas Notbar podsetio je da je investicioni plan za aerodrom „Nikola Tesla“ vredan više od 730 miliona evra.

„Naša ambicija je da sa sadašnjih pet miliona putnika godišnje dođemo na 15 miliona pre isteka koncesije“, rekao je Notbar i dodao da će se beogradski aerodrom uključiti u jedinstvenu mrežu Vansija koja podrazumeva 45 aerodroma, u 12 zemalja, na tri kontinenta i oko 15.000 zaposlenih.

Prema Notbarovim rečima, tokom trajanja koncesije poboljšaće se uslovi poslovanja beogradskog aerodroma, zbog čega će i Er Srbija moći da otvara nove destinacije. Kako je dodao, Vansi će raditi na partnerstvu sa više aviokompanija „na povećanju opšteg nivoa saobraćaja i povezanosti aerodroma, što je bitno i za dalji razvoj Beograda, ali i Srbije“.

Vansi će pored jednokratne uplate i investicione obaveze, godišnje plaćati i koncesionu naknadu od 4,4 do 15,1 miliona evra. Firma je, kako je dodao Notbar, prvi privatni operater aerodroma na svetu, koji je u 2018. opslužio više od 195 miliona putnika.

Kompanija je takođe već učinila prvi korak ka realizaciji investicija, pa je sa grčkom građevinskom kompanijom Terna već zaključila ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća (Vansi 51 odsto, a Terna 49 odsto učešća) koje bi u narednih pet godina trebalo da realizuje investicije vredne 262 miliona evra. U saopštenju Terne povodom zaključenja tog ugovora navedeno je da se planira izgradnja novih objekata na putničkim terminalima površine 42.000 kvadratnih metara i rekonstrukcija postojećih na 15.000 kvadrata.

Takođe je u planu izgradnja dodatnih platformi za avione, nove poletno-sletne staze, nove rulne staze i rehabilitacija postojeće poletno-sletne staze. U planu je izgradnja i komunalnih objekata kao što je postrojenje za preradu otpadnih voda i ugradnja solarnih panela.

Inače, još uvek javnosti nije dostupan koncesioni ugovor koji je premijerka pre skoro godinu dana obećala da će biti objavljen.

LJajić: Aerodrom povećava turistički promet

Razvoj beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ koji planira koncesionar će povećati turistički pomet u Srbiji, ocenio je juče ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, prenosi Beta. Prema njegovim rečima, veći broj turista u Srbiju će stizati kada posle proširenja beogradskog aerodroma bude bilo više direktnih veza Beograda sa drugim destinacijama.
„Srbija u poslednjih sedam godina ima stalni rast broja dolazaka inostranih turista i po tome je među prvih pet zemalja u Evropi“, rekao je LJajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari