Vesićeva "loša usluga" Novaku Đokoviću 1Foto: Miroslav Dragojević

U ponedeljak, 2. avgusta, u podne, kako je oglasom bilo i predviđeno, u Gradskoj upravi Beograda otvorena je, takođe oglasom predviđena, samo jedna pristigla ponuda za zakup sportskog centra u ulici Tadeuša Košćuškog, poznatog pod nekadašnjim nazivom „25. maj“ ili sadašnjim „Milan Gale Muškatirović“.

Istog dana Transparentnost Srbija objavila je analizu oglasa u kojoj se navodi da se uslovima propisanim tim pozivom „izigrava svrha javnog nadmetanja jer može da ih ispuni jedna jedina firma“.

Naime, gradski Sekretarijat za imovinsko pravne poslove, odnosno Komisija za poslovni prostor koja radi u okviru tog sekretarijata, objavila je u subotu 10. jula oglas kojim nudi zakup sportskog centra ne navodeći ni njegov naziv, već samo katastarske parcele na kojima se nalazi i kvadraturu koja je u ponudi. Centar koji je temeljno rekonstruisan 2011. poseduje osim sportskih hala i teniskih terena, koje već nekoliko godina koristi tim najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, još i zatvoreni olimpijski i tri otvorena bazena od kojih je jedan za međunarodna takmičenja. Prostire se na 2.024 kvadratna metra pokrivenog prostora, za koji se traži najmanje 513 dinara po kvadratu, i 12.386 kvadrata gde je početna cena 85 dinara za kvadrat – ukupno 2,1 milion dinara.

Firma koja se prijavi morala bi da bude registrovana u Srbiji i da posluje najmanje godinu dana, a drugi uslov je, ne računajući obavezu uplate depozita koja se podrazumeva, da je organizovala turnir serije ATP 250 i WTA 250 u poslednjih 12 meseci, „kao korisnik potrebnih licenci“. Ta dva uslova u paketu mogla je da ispuni samo firma porodice Đoković, što je bio razlog da Transparentnost ukaže kako „propisi ne prepoznaju mogućnost postavljanja ovakvih uslova“.

Zbog te analize zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je odgovarajući na novinarsko pitanje optužio Transparentnost da hoće da protera Novaka Đokovića iz Srbije.

– Već nekoliko godina se tu održavaju teniski turniri, odluka Grada je da na tom mestu imamo turnire kategorije 250, u budućnosti 500. I biće tih turnira. Oglas je urađen apsolutno po zakonu, Transparentnost laže da je sve namešteno. Nije tačno da samo jedna firma organizuje te turnire, mi smo tražili nekog ko ima licencu, ima ih mnogo po svetu, organizuju ih i Rafael Nadal i Rodžer Federer, Jan Sirjak, svako je mogao da se javi – tvrdi Vesić.

On je na pitanje kako su mogli da se očekuju drugi učesnici kada je uslov bio da je firma registrovana u Srbiji, rekao da svako može da registruje firmu ovde, procedura traje tri do pet dana, ali je zaboravio da prokomentariše uslov iz oglasa prema kome je potrebno da tu i posluje najmanje godinu dana. Zato nije propustio da optuži Transparentnost kako hoće da otera Đokovića iz Srbije.

– Vesić je potpuno promenio tezu i govori kao da je ovo napad na tenisera, a u stvari je ispitivanje ispravnosti gradske vlasti, gde je on odgovoran. Takva „odbrana“ je potvrda da je i sam svestan kako ovde stvari nisu izvedene po pravilima, što je sasvim vidljivo iz uslova ovog javnog nadmetanja. Svrha javnog nadmetanja je da postoji konkurencija i da se kroz to dođe do najbolje cene za zakup gradskog zemljišta u ovom slučaju sportskog objekta. Kada se uslovi postave tako da je samo jedna firma kvalifikovana, onda nikakvog nadmetanja nema. Ako je Grad želeo da izađe u susret organizatorima tog teniskog turnira, mogao je to da uradi savršeno legalno, ili kroz ugovor o partnerstvu za organizovanje takvih događaja ili kroz neki drugi vid podrške sportskim aktivnostima. To su neki od načina koje zakon poznaje – kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

On ukazuje i da je oglas potpuno nedorečen, jer je bila definisana samo cena zakupa po kvadratu, ali uopšte nije navedeno na koji se period ta cena odnosi, da li za mesec, godinu ili svih 20 godina.

– Imajući u vidu da je samo jedna firma kvalifikovana, samo od njihove dobre volje zavisilo je to koliko će da plate. Da su hteli, mogli su tu objavljenu cenu zakupa po kvadratu da daju za ceo period od 20 godina i time bi ispunili uslov prema onome što je bilo zapisano u ovom oglasu – kaže Nenadić i zaključuje da je takav nastup Vesića jako loša usluga firmi koja organizuje teniske turnire i samom Novaku Đokoviću, koga vlast povlači kao argument u odbranu štetnog postupanja za koje je sama odgovorna.

Od gradskih vlasti juče nismo dobili odgovor na mejlom postavljeno pitanje koliko je prijava stiglo, da li je izvršen izbor i koja je ponuđena cena, a na broj telefona osobe za koju nam je u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove rečeno da ima takve informacije – do kraja dana niko se nije javljao.

Hoćemo turnir i imaćemo ga

– Mi hoćemo turnir i imaćemo ga. Nisam siguran da je to bilo toliko transparentno kada je Šolak uzeo golf terene na Adi Ciganliji koji su takođe bili vlasništvo Grada Beograda. Prema tome, mi hoćemo da Novak Đoković radi i organizuje turnire ovde, nudili smo i besplatno objekte ali nije hteo, tražio je oglas i da plati – rekao je Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari