Vest o kupovini Ronaldove kapitenske trake obišla čitav svet 1Foto: BETAPHOTO/ZAJEDNO ZA ZIVOT/MO

Kapitensku traku koju je Kristijano Ronaldo bacio na teren stadiona Rajko Mitić nakon poraza Portugala od Srbije kupila je na humanitarnoj aukciji organizovanoj na Limundu kompanija Mocart za 7,5 miliona dinara. Sav novac namenjen je za lečenje Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Zahvaljujući vatrogascu Đorđu Vukićeviću, koji ju je pronašao i sa organizacijom „Zajedno za život“ odlučio da stavi na licitaciju za pomoć malom Gavrilu, kapitenska traka jednog od najboljih fudbalera današnjice prodata je za 75.000 dolara. Ta vest je juče obišla i ceo svet.

U Mocartu nisu želeli da otkriju šta će učiniti sa njom, ali to i nije bitno koliko vest da je porodica Đurđević na putu da prikupi novac za lečenje. Ovo je poziv i za sve ostale da pomognu koliko mogu, jer im je za to potrebno 2,5 miliona evra.

U Mocartu za Danas kažu da su se na ovo odlučili prvenstveno zbog toga što je humanitarnog tipa, sa željom da probude društvenu odgovornost kod pojedinaca, firmi i organizacija.

„Godinama Mocart pomaže mnogim organizacijama preko kojih se prikuplja novac za lečenje dece. Odmah smo se priključili licitaciji sa željom ne samo da podižemo iznos svote za malog Gavrila, nego i da podižemo svest o tome koliko je potrebno da svi budemo jedinstveni i da udruženim snagama pružamo kontinuirano podršku ovakvim akcijama“, kaže Borjan Popović, direktor sektora korporativnih komunikacija Mocarta.

Aukcija koja je pre samo dva dana bila na rubu propasti jer su neodgovorni pojedinci podigli cenu u jednom trenutku na čak 11 miliona evra, ipak se juče pre 10 časova završila na najbolji mogući način.

„Super se završila aukcija, mnogo bolje nego što smo očekivali. Imali smo i ranije sličnih aukcija, imamo ih i sada. Trenutno imamo i sliku Željka Obradovića iz jednog kafića u Čačku i novac od te prodaje ići će za lečenje jednog deteta, trenutna cena je 100.000 dinara i licitacija traje još nekoliko dana“, kaže za Danas direktor marketinga Limunda Milan Nićetin.

On kaže da se Ronaldo nije javljao, nije učestvovao u akciji, ali da je dosta stranih medija, i španskih i drugih, najpre objavilo vest da se kapitenska traka prodaje na aukciji i sa kojom namerom, a potom i da je prodata.

„Objavili smo i na našem profilu na Fejsbuku da je Mocart bet spreman da ponudi čak i više novca koji bi se uplatio za lečenje ovog dečaka, ali o tome ćemo još videti naknadno“, ističe Nićetin.

Španska Marka prenela je vest o aukciji napominjući da bi Ronaldov bes mogao da spasi nekome život, dok je Bi-Bi-Si juče preneo da bi momenat frustracije portugalskog fudbalera mogao da se pretvori u nešto pozitivno, aludirajući na to da je kapitenska traka u humanitarnoj akciji prodata za 50.000 funti. Vest o ovome preneli su i mnogi drugi svetski mediji poput Vašington posta, Rojtersa, Tajms of India, AP-a.

Kako pomoći Gavrilu

Gavrilo Đurđević rođen je u septembru 2020, i sa tri meseca ustanovljeno je da boluje od SMA 1, izuzetno retke i teške bolesti. Za njegovo potpuno izlečenje postoji šansa, lek Zolgensma, a za ovu gensku terapiju, kao i rehabilitaciju, smeštaj i putne troškove porodici je potrebno više od dva miliona evra. Pomoć Gavrilu može da se uplati na devizne i dinarske račune, putem Pejpala, slanjem SMS poruke 973 na 3030, a detaljnijih informacija ima na sajtu budihuman.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari